Potrawka śniadaniowa – jajka w papryce i cukinii, czyli zdrowy pomysł na pyszne śniadanie

Czerwona papryka
Fot: mikroman6 / gettyimages.com
Sierpień to sezon na nasze polskie papryki. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował swoje pomysły na dania z wykorzystaniem tego warzywa. Sprawdź, jak zrobić sycącą potrawkę śniadaniową, czyli jajka w papryce i cukinii.

Potrawka śniadaniowa – jajka w papryce i cukinii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
    • łyżeczka kuminu w ziarnach
      • duża biała cebula posiekana w piórka
        • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
          • posiekana papryczka pepperoni
            • 2 papryki posiekane w paski o 1 cm grubości
              • cukinia pokrojona w pół plastry
                • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
                  • 2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę
                    • 4 jajka
                      • sól, pieprz
                        • do podania: szczypior, natka lub kolendra

                          Sposób przygotowania potrawki śniadaniowej z jajkami w papryce i cukinii

                          1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kumin, czosnek, pepperoni i cebulę i smaż do zeszklenia, około 4 minuty.
                            1. Dodaj papryki oraz cukinię i smaż mieszając przez 5 minut, możesz podlać 60 ml wody.
                              1. Po odparowaniu wody dodaj pomidory i kolendrę.
                                1. maż do odparowania wilgoci.
                                  1. Za pomocą łyżki zrób w warzywach 4 „gniazda” i wbij w nie jajka.
                                    1. Smaż do ścięcia jajek. Posyp zieleniną i gotowe.

                                      Zobacz także

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Jasiek Kuroń

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości