Puszyste, złociste i niebiańsko pyszne. Sprawdź, jak zrobić pączki według przepisów Beaty Kartowicz [ZOBACZ WIDEO]

Pączki Beaty Kartowicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak pączek w maśle
Jak pączek w maśle
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Już dzisiaj tłusty czwartek. Z tej okazji Beata Kartowicz zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone przepisy na pyszne pączki. Ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Zobacz receptury na pączki klasyczne, pieczone oraz hiszpańskie.

Pączki klasyczne

Składniki na 25 pączków:

  • kilogram mąki,
  • 450 ml mleka (szklanka bez 1 łyżki), delikatnie ciepłego,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu (15 ml),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka z 2 cytryn,
  • dodatkowo: 1,5 szklanki dżemu lub konfitury.

Przygotowanie:

Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn, a potem zostawić go na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę oraz sok z cytryny, a także spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 24-26 części, aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki (po ok 70 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na papierze do pieczenia podsypanym mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy pączki na smalcu, w nagrzanym do temperatury 175-180 stopni, po 3 minuty z każdej strony. Pączki przekładamy na ręcznik papierowy i faszerujemy konfiturą lub dżemem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Pączki pieczone

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550 (500 g),
  • 250 g jogurtu naturalnego (niepełna szklanka),
  • 25 g drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suszonych (7 g),
  • 6 żółtek (jajka L),
  • 3 łyżki cukru (30-40 g),
  • cukier waniliowy lub wanilinowy,
  • szczypta soli (2 g),
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem do nadziewania pączków.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na pączki, w szczególności jogurt i jajka, powinny mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki jogurtu i łyżkę mąki (z przygotowanych składników). Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Jeśli używasz drożdży suszonych, należy wymieszać je z całym jogurtem i odstawić na 10 minut.

W międzyczasie żółtka utrzeć na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilinowym) – przez około 5 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę z solą do miski, dodać rozczyn i żółtka utarte z cukrem, a także pozostały jogurt. Całość wyrabiać przez około 10 minut, ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Na koniec dolać jeszcze rozpuszczone i przestudzone masło i całość wyrabiać przez kolejne 5 minut. Gdy ciasto jest gotowe, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść lekko, po czym podzielić na 15-20 równych kawałków.

Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę lub rozciągnąć nieco ciasto, nałożyć na środek łyżeczkę twardej marmolady, dżemu czy powideł i całość skleić mocno, spłaszczając pączka. Gotowe pączki układać na wyłożonej papierem blasze z piekarnika, łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Gdy zostaną uformowane wszystkie pączki, przykryć je ściereczką i zostawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut. Około 10 minut przed końcem wyrastania, nagrzać piekarnik do 180 stopni, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte pączki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć je z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Pączki hiszpańskie

Składniki na ok. 16-20 pączków:

  • 250 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki gorącej wody.

Dodatkowo: litr oleju rzepakowego do smażenia.

Przygotowanie:

Masło umieścić w rondelku razem z wodą. Dodać sól, a potem doprowadzić do zagotowania (masło musi się całkowicie rozpuścić). Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zrobi się jednolite, mięciutkie i tłuste, i bez problemu będzie odchodzić od garnka, a na dnie zrobi się biały osad. Odstawić do przestudzenia na ok. pół godziny. Po tym czasie wbijać kolejno jajko po jajku, każdorazowo dokładnie miksując. Odstawić do ostudzenia, gdyż ciasto w momencie pieczenia nie może być ciepłe.

Przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką (na przykład tylka M1 Wiltona, jeśli takiej nie macie, możecie użyć zwykłej otwartej gwiazdki, ale największej jaką macie). Potem przygotować wycięte z papieru do pieczenia kwadraciki wielkości ok. 10x10cm. Na każdy kawałek papieru wyciskać okręgi z ciasta. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony i odsączyć na ręczniku papierowym. Na końcu posypać cukrem pudrem lub oblać zrobionym z soku z cytryny oraz wody lukrem.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości