Już dzisiaj tłusty czwartek. Z tej okazji Beata Kartowicz zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone przepisy na pyszne pączki. Ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Zobacz receptury na pączki klasyczne, pieczone oraz hiszpańskie.
Pączki klasyczne
Składniki na 25 pączków:
- kilogram mąki,
- 450 ml mleka (szklanka bez 1 łyżki), delikatnie ciepłego,
- 40 g świeżych drożdży,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki spirytusu (15 ml),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka z 2 cytryn,
- dodatkowo: 1,5 szklanki dżemu lub konfitury.
Przygotowanie:
Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn, a potem zostawić go na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę oraz sok z cytryny, a także spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 24-26 części, aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki (po ok 70 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na papierze do pieczenia podsypanym mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy pączki na smalcu, w nagrzanym do temperatury 175-180 stopni, po 3 minuty z każdej strony. Pączki przekładamy na ręcznik papierowy i faszerujemy konfiturą lub dżemem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Pączki pieczone
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 550 (500 g),
- 250 g jogurtu naturalnego (niepełna szklanka),
- 25 g drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suszonych (7 g),
- 6 żółtek (jajka L),
- 3 łyżki cukru (30-40 g),
- cukier waniliowy lub wanilinowy,
- szczypta soli (2 g),
- 100 g rozpuszczonego masła,
- dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem do nadziewania pączków.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pączki, w szczególności jogurt i jajka, powinny mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki jogurtu i łyżkę mąki (z przygotowanych składników). Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Jeśli używasz drożdży suszonych, należy wymieszać je z całym jogurtem i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie żółtka utrzeć na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilinowym) – przez około 5 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę z solą do miski, dodać rozczyn i żółtka utarte z cukrem, a także pozostały jogurt. Całość wyrabiać przez około 10 minut, ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Na koniec dolać jeszcze rozpuszczone i przestudzone masło i całość wyrabiać przez kolejne 5 minut. Gdy ciasto jest gotowe, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść lekko, po czym podzielić na 15-20 równych kawałków.
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę lub rozciągnąć nieco ciasto, nałożyć na środek łyżeczkę twardej marmolady, dżemu czy powideł i całość skleić mocno, spłaszczając pączka. Gotowe pączki układać na wyłożonej papierem blasze z piekarnika, łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Gdy zostaną uformowane wszystkie pączki, przykryć je ściereczką i zostawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut. Około 10 minut przed końcem wyrastania, nagrzać piekarnik do 180 stopni, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte pączki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć je z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Pączki hiszpańskie
Składniki na ok. 16-20 pączków:
- 250 ml wody,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2-3 łyżki gorącej wody.
Dodatkowo: litr oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie:
Masło umieścić w rondelku razem z wodą. Dodać sól, a potem doprowadzić do zagotowania (masło musi się całkowicie rozpuścić). Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zrobi się jednolite, mięciutkie i tłuste, i bez problemu będzie odchodzić od garnka, a na dnie zrobi się biały osad. Odstawić do przestudzenia na ok. pół godziny. Po tym czasie wbijać kolejno jajko po jajku, każdorazowo dokładnie miksując. Odstawić do ostudzenia, gdyż ciasto w momencie pieczenia nie może być ciepłe.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką (na przykład tylka M1 Wiltona, jeśli takiej nie macie, możecie użyć zwykłej otwartej gwiazdki, ale największej jaką macie). Potem przygotować wycięte z papieru do pieczenia kwadraciki wielkości ok. 10x10cm. Na każdy kawałek papieru wyciskać okręgi z ciasta. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony i odsączyć na ręczniku papierowym. Na końcu posypać cukrem pudrem lub oblać zrobionym z soku z cytryny oraz wody lukrem.
Zobacz także:
- Pączki w trzech pysznych wariantach - tradycyjne i niekonwencjonalne. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Szybkie pączki Rozkosznego idealne na Tłusty Czwartek. "Lubię oblepiać je lukrem grejpfrutowym"
- Karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego - pączki i faworki
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News