Ten sernik nie tuczy! Poznaj przepis

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy w odchudzonej wersji, to znaczy bez mąki i bez cukru. Poznajcie przepisy na najlepszy sernik z nerkowców, brownie z daktyli oraz burgera z awokado :)

Kanapki BLT

Składniki:

2 dojrzałe awokado

6 cienkich plasterków boczku

1 pomidor

Liście sałaty

Sezam

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i przy pomocy łyżki zgrabnie jednym ruchem wyjąć miąższ.

Boczek wysmażyć na patelni. Każdy kawałek awokado przyprawić solą i pieprzem. W środek pomiędzy dwa kawałki włożyć plasterki boczku, plastry pomidora i liść sałaty. Wierzch posypać sezamem.

„Sernik” z nerkowców

Składniki:

Czekoladowy spód:

150 g płatków migdałowych

3 łyżki kakao

100 g rodzynek

50 g masła

Nadzienie:

400 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)

sok wyciśnięty z 1 cytryny

100 g masła

3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Spód:

Rodzynki namoczyć w wodzie na 1 godzinę. Płatki migdałowe zmiksować, dodać kakao oraz odcedzone rodzynki i masło. Zmiksować ponownie i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm. Docisnąć i odstawić do schłodzenia.

Masa orzechowa:

1. Orzechy odcedzić i razem z 200 ml świeżej wody zmiksować w robocie kuchennym najdrobniej jak się da. Dodać sok z cytryny, masło i miód. Zmiksować ponownie i wyłożyć masę na spód i odstawić do schłodzenia do lodówki na godzinę.

Brownie bez cukru i mąki

Składniki:

200 g daktyli

200 g migdałów

4 jajka

100 g masła

6 łyżek kakao

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć na 30 minut w ciepłej wodzie. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Migdały wysypać na blachę do pieczenia i podprażyć w piekarniku. Dwie łyżki migdałów odłożyć. Resztę zmiksować w robocie kuchennym. Przełożyć i również zmiksować odcedzone daktyle. Dodać jajka, kakao, wcześniej zmiksowane migdały i rozpuszczone masło. Przelać do kwadratowej blaszki do pieczenia (20 cm). Odłożone migdały posiekać i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

Pieczone chipsy

Składniki:

1 kg ziemniaków do pieczenia

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki chilli

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. W misce wymieszać przyprawy z mąką ziemniaczaną. Dodać ziemniaki, oliwę i sok z limonki. Mieszać aż ziemniaki wchłoną cały sok z limonki. Dwie blachy do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć plasterki jeden obok drugiego.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć blachy i obrócić każdy plasterek, ponownie wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości