Kanapki BLT
Składniki:
2 dojrzałe awokado
6 cienkich plasterków boczku
1 pomidor
Liście sałaty
Sezam
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i przy pomocy łyżki zgrabnie jednym ruchem wyjąć miąższ.
Boczek wysmażyć na patelni. Każdy kawałek awokado przyprawić solą i pieprzem. W środek pomiędzy dwa kawałki włożyć plasterki boczku, plastry pomidora i liść sałaty. Wierzch posypać sezamem.
„Sernik” z nerkowców
Składniki:
Czekoladowy spód:
150 g płatków migdałowych
3 łyżki kakao
100 g rodzynek
50 g masła
Nadzienie:
400 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 g masła
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Spód:
Rodzynki namoczyć w wodzie na 1 godzinę. Płatki migdałowe zmiksować, dodać kakao oraz odcedzone rodzynki i masło. Zmiksować ponownie i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm. Docisnąć i odstawić do schłodzenia.
Masa orzechowa:
1. Orzechy odcedzić i razem z 200 ml świeżej wody zmiksować w robocie kuchennym najdrobniej jak się da. Dodać sok z cytryny, masło i miód. Zmiksować ponownie i wyłożyć masę na spód i odstawić do schłodzenia do lodówki na godzinę.
Brownie bez cukru i mąki
Składniki:
200 g daktyli
200 g migdałów
4 jajka
100 g masła
6 łyżek kakao
Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć na 30 minut w ciepłej wodzie. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Migdały wysypać na blachę do pieczenia i podprażyć w piekarniku. Dwie łyżki migdałów odłożyć. Resztę zmiksować w robocie kuchennym. Przełożyć i również zmiksować odcedzone daktyle. Dodać jajka, kakao, wcześniej zmiksowane migdały i rozpuszczone masło. Przelać do kwadratowej blaszki do pieczenia (20 cm). Odłożone migdały posiekać i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Pieczone chipsy
Składniki:
1 kg ziemniaków do pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. W misce wymieszać przyprawy z mąką ziemniaczaną. Dodać ziemniaki, oliwę i sok z limonki. Mieszać aż ziemniaki wchłoną cały sok z limonki. Dwie blachy do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć plasterki jeden obok drugiego.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć blachy i obrócić każdy plasterek, ponownie wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN