Zobacz też:
3 przepisy Darii Ładochy na spaghetti do 25 złotych
Najlepszy przepis na paszteciki półkruche
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 40 g drożdży
- 4 żółtka
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- kminek
- sól
Śmietanę mieszamy z drożdżami, wlewamy do mąki. Dodajemy masło miękkie, jajka, sól i wyrabiamy niczym kruche ciasto. Wyrobione odstawiamy na 2-3 godziny, można też przygotować wieczorem, przetrzymać w lodówce przez noc i po takim czasie rozwałkowujemy. Możemy formować klasyczne podłużne, okrągłe, babeczki i zwijane niczym krokiety czy też kształtem zbliżone do pierogów.
Farsz ze schabu wędzonego i groszku
- 500 g schabu wędzonego
- 100 g groszku zielonego
- 200 g sera żółtego tartego
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- łyżka musztardy
- cebula
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Cebule kroimy i przesmażamy na oleju, mielimy ze schabem w maszynce. Dokładnie wymieszać z serem, śmietaną, musztardą i parzonym groszkiem. Jeszcze posiekaną natką pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykładamy farsz i zwijamy.
Farsz z mięsa pieczonego i kapusty
- 400 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2-3 łyżki śmietany
- młoda kapusta
- koperek, natka pietruszki
- Sól, pieprz
- kminek mielony
Mięso kroimy w kostkę, przesmażyć na patelni, wraz z cebulą, przekładamy do rondla, podlewamy małą ilością wody, dodajemy kapustę i dusimy do miękkości. Miękkie mięso mielimy w maszynce, łączymy ze śmietaną i przyprawami do smaku.
Farsz z grzybów do otwartych pasztecików
- 500 g drobnych pieczarek
- cebula
- masło do smażenia
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 żółtka
- sól, pieprz
- koperek
Na maśle przesmażamy cebule, dodajemy pieczarki pokrojone i dusimy do momentu aż odparują. dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem, mieszamy, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem solą i na koniec dodajemy koperek.
Zobacz też:
- Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka
- Pizza na zakwasie, pikantny kurczak i zapiekana feta - przepisy
- Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN