Tego grzyba możesz zbierać przez całą zimę. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy

Grzyb
Tego grzyba możesz zbierać przez całą zimę. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Źródło: Lastovetskiy/Getty Images
Chociaż sezon na grzyby kojarzy się raczej z jesienią niż z zimą, to rosną one niemal przez cały rok. W grudniu w lesie można znaleźć niezwykle zdrowy przysmak - płomiennicę zimową. Jeśli zima nie jest zbyt mroźna - można go zbierać nawet do marca. Co to za grzyb i jak wygląda?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Płomiennica zimowa - jak wygląda

Płomiennica zimowa ma kapelusz o średnicy od 1 do 7 cm. U młodych okazów jest on półkulisty, a u starszych staje się płaski. Kolor kapelusza to różne odcienie pomarańczowego - od żółtopomarańczowego, przez pomarańczowy, aż do żółtobrązowego. Powierzchnia kapelusza jest gładka, a podczas wilgoci staje się bardzo śliska i błyszcząca.

Blaszki grzyba są najpierw białawe, a później zmieniają kolor na ochrowożółty. Są one rzadkie i zaokrąglone przy trzonie, który może być centralny lub boczny. Trzon ma wysokość od 5 do 10 cm i grubość od 3 do 8 mm. Jest cylindryczny, rurkowato dęty i często zakrzywiony. Nie posiada pierścienia. Kolor trzonu jest czarnobrązowy, który u góry jest żółto rozjaśniony. Od dołu pokryty jest brązowym zamszem.

Miąższ grzyba jest elastyczny i łykowaty w trzonie. Ma biały lub kremowy kolor i nie zmienia swojego zabarwienia po przekrojeniu.

Gdzie szukać płomiennicy zimowej?

Płomiennica zimowa jest grzybem nadrzewnym i saprotrofem, który występuje na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, a także w Australii. W Polsce jest to grzyb bardzo pospolity. Sezon na płomiennicę trwa od października do grudnia, a w przypadku łagodnej zimy może się wydłużyć nawet do marca.

Płomiennica zimowa preferuje pniaki i pnie drzew liściastych, najchętniej rośnie na topolach i wierzbach, zazwyczaj tworząc kępy. Grzyb jest odporny na mróz i nie ulega gnicie. Może rosnąć na martwych drzewach, ale także na żywych, nawet kilka metrów nad ziemią. Spotkać go można w lasach liściastych i mieszanych, parkach, a nawet ogrodach. 

Czy płomiennica zimowa jest jadalna?

Płomiennica zimowa to grzyb jadalny, o smacznym aromacie, jest idealnym dodatkiem do zup oraz do marynowania. Jego wartość znacznie wzrasta ze względu na zdolność owocowania w sezonie zimowym. Choć podczas mrozów jego wzrost jest zahamowany, natychmiast wznawia go po ich ustąpieniu.

Ten grzyb nie tylko jest zbierany dla celów kulinarnych, ale również ze względu na swoje lecznicze właściwości. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowych.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości