Jak zbierać grzyby?
Zbieranie grzybów - wbrew pozorom - wcale nie jest takie proste. Jednak - jak powiedział Mikołaj Rey - istnieją tajne zakątki, jeśli je odwiedzimy, zwiększamy swoje szanse na udane zbiory. Podczas wyprawy na Kaszuby znalazł sporo borowików, podgrzybków oraz maślaków. Rydza niestety nie udało mu się zebrać.
Zdaniem Agnieszki Ganowicz-Rolbieckiej, grzybiarki z Kaszub, rydze najczęściej kryją się pod krzaczkami, niskimi drzewami. - Ale ogólnie miejsca z mchem i osłonięte - powiedziała Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka.
Co można przygotować z grzybów?
Maślaki doskonale nadają do jajecznicy. Co ciekawe, na Kaszubach takie danie często serwowane jest na śniadanie. Zanim jednak grzyb trafi do potrawy, trzeba go oczyścić. - Maślaki mają tę brązową skórkę, która kończy się jakby pod spodem, ona jest lekko zawinięta. Wystarczy lekko zawinąć sobie nożykiem i ściągamy - tłumaczyła doświadczona grzybiarka.
Mikołaj Rey przygotowała rydze na maśle. Które danie okazało się smaczniejsze? Co jeszcze można przygotować z grzybów?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przez te popularne błędy kurki tracą swoje właściwości. Jak zatrzymać w nich to, co najlepsze?
- Owoce żurawiny w codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgać?
- Mikołaj Rey poznał przepis na mus z owoców dzikiej róży. "Ma wszystkie potrzebne witaminy i minerały"
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN