Jakie grzyby zbierać wiosną? Uważaj, niektóre są pod ochroną

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna to dobry czas na grzyby
Wiosna to dobry czas na grzyby
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Grzyby zazwyczaj zbieramy wczesną jesienią. Jednak, jak się okazuje, wiosna to też dobry moment, żeby wyjść do lasu na poszukiwania. O tym, jakich okazów wypatrywać opowiedziały w Dzień Dobry TVN ekspertki, Marianna Kasperczyk i prof. Anna Matuszewska.

Grzyby wiosną

Poszukiwania grzybów możemy rozpocząć nawet w marcu. Wówczas rosną te z rodziny smardzowatych. -Smardze jadalne, smardze stożkowate, różne inne gatunki smardzów, naparstniczki czeskie - powiedziała Marianna Kasperczyk, youtuberka.

Sama rzadziej je zbiera, a częściej fotografuje, wówczas ma materiały na bloga oraz na kanał. Zawsze jednak ma ze sobą płócienną torbę, która nie zajmuje miejsca, a można do niej wrzucić grzyby. - Smardzów, które znajdziemy w lesie nie można absolutnie zbierać, bo są pod ochroną - podkreśliła.

- Możemy je zebrać jeśli wyrosną nam w ogródku, wyrosną nam w sadzie, bo one bardzo chętnie rosną w sadach. Lubią drzewa owocowe, także tutaj też możemy je znaleźć - powiedziała prof. Anna Matuszewska, biotechnolog. Zbierać je możemy w dowolnym miejscu, m.in. w Czechach czy na Słowacji.

Wiosenne grzyby

Smardze są zdrowe, bo zawierają wiele aminokwasów, trzeba jednak poddać je obróbce termicznej przed zjedzeniem. Jeśli je zbieramy, róbmy to uważnie, tak, aby nie pomylić ich z trującymi okazami.

Wiosną grzyby też rosną na drzewach. - One są dla nas źródłem wielu metabolitów aktywnych. My same zajmujemy się badaniem przeciwnowotworowych właściwości. Hodujemy je w laboratorium, izolujemy odpowiednie związki bioaktywne - tłumaczyła prof. Magdalena Jaszek, biotechnolog.

Niedawno też pojawiły się żółciaki siarkowate, nazywane przez grzybiarzy "kurczakami z lasu". - Są żółciutkie i po ugotowaniu mają konsystencję dosyć podobną do mięsa kurczaka - tłumaczyła youtuberka.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości