Zdrowe odżywianie

Poradnik grzybiarza. Jakie gatunki są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu?

Grzyby

Alex Potemkin/Getty Images

Zdrowe odżywianie

Poradnik grzybiarza. Jakie gatunki są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu?

Grzyby

Alex Potemkin/Getty Images

Druga połowa lata i jesień to czas najbardziej lubiany przez wszystkich grzybiarzy. To właśnie wtedy mogą oni oddawać się uwielbianemu przez siebie szukaniu tych leśnych darów. Które gatunki występujące w naszych lasach są najzdrowsze i warto zwracać na nie uwagę?

Zdrowotne właściwości grzybów

O tym, że grzyby nie są takie bezwartościowego, jak się wydają, mogliśmy się przekonać dzięki wizycie Marty Jachym w naszym programie. Wspomniała wtedy ona o składnikach, jakie są w nich obecne. Mowa tu chociażby o witaminie D, błonniku oraz białku.

Grzyby są niskokaloryczne. To ważne, zwłaszcza w kontekście osób, które chcą się odchudzać. Jeśli chodzi o ich podział makroskładników - składają się przede wszystkim z białka, mają niewiele węglowodanów, niewiele tłuszczów

- zaznaczyła dietetyczka.

Szczegóły znajdziesz w poniższym materiale.

"Właściwości zdrowotne grzybów"

Jakie grzyby są najzdrowsze?

Jak zatem wiadomo, grzyby nie tylko zachwycają bogactwem smaku, lecz także mogą dostarczyć organizmowi wiele wartości. Na które z nich warto zwrócić uwagę podczas wyprawy do lasu?

Najzdrowsze są gatunki takie, jak np.:

  • Borowik (nazywany inaczej prawdziwkiem) – prawdziwy skarb grzybiarzy. Zawiera witaminę D2, fosfor, witaminy B2 i B3, żelazo czy wspomniane wcześniej białko i błonnik. Poza tym jest bogaty w przeciwutleniacze.
  • Podgrzybek – jeden z popularniejszych grzybów. Bogaty w kwas linolowy czy witaminy A, C, D, PP, E czy z grupy B.
  • Maślak zwyczajny – znajdziemy go pod drzewami iglastymi. Ten lubiany za swój smak grzyb zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także magnez, potas, sód, kwasy tłuszczowe czy witaminy A, C, D.
  • Pieprznik jadalny (znany też jako kurka) – ten grzyb o charakterystycznej żółtej barwie dostarcza organizmowi witamin z grupy B, beta-karoten czy witamin C, D, E i H.
  • Kania (czubajka kania) – grzyb, który jest skarbnicą m.in. wapnia, żelaza, sodu, cynku czy manganu.
  • Smardz jadalny – uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Znajdziemy w nim wiele aminokwasów oraz białko, błonnik i węglowodany.
  • Rydz (mleczaj rydz) – gatunek bogaty w witaminy A, B2, B12, C, D czy PP, a także w jod, żelazo, siarkę, wapń czy potas i cynk.

Zobacz także:

Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy 

Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy

Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy

Co sądzisz o tym artykule?
73
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0