Zdrowotne właściwości grzybów
O tym, że grzyby nie są takie bezwartościowego, jak się wydają, mogliśmy się przekonać dzięki wizycie Marty Jachym w naszym programie. Wspomniała wtedy ona o składnikach, jakie są w nich obecne. Mowa tu chociażby o witaminie D, błonniku oraz białku.
Grzyby są niskokaloryczne. To ważne, zwłaszcza w kontekście osób, które chcą się odchudzać. Jeśli chodzi o ich podział makroskładników - składają się przede wszystkim z białka, mają niewiele węglowodanów, niewiele tłuszczów
- zaznaczyła dietetyczka.
Jakie grzyby są najzdrowsze?
Jak zatem wiadomo, grzyby nie tylko zachwycają bogactwem smaku, lecz także mogą dostarczyć organizmowi wiele wartości. Na które z nich warto zwrócić uwagę podczas wyprawy do lasu?
Najzdrowsze gatunki grzybów:
- Borowik (nazywany inaczej prawdziwkiem) – prawdziwy skarb grzybiarzy. Zawiera witaminę D2, fosfor, witaminy B2 i B3, żelazo czy wspomniane wcześniej białko i błonnik. Poza tym jest bogaty w przeciwutleniacze.
- Podgrzybek – jeden z popularniejszych grzybów. Bogaty w kwas linolowy czy witaminy A, C, D, PP, E czy z grupy B.
- Maślak zwyczajny – znajdziemy go pod drzewami iglastymi. Ten lubiany za swój smak grzyb zawiera w sobie witaminy z grupy B, a także magnez, potas, sód, kwasy tłuszczowe czy witaminy A, C, D.
- Pieprznik jadalny (znany też jako kurka) – ten grzyb o charakterystycznej żółtej barwie dostarcza organizmowi witamin z grupy B, beta-karoten czy witamin C, D, E i H.
- Kania (czubajka kania) – grzyb, który jest skarbnicą m.in. wapnia, żelaza, sodu, cynku czy manganu.
- Smardz jadalny – uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Znajdziemy w nim wiele aminokwasów oraz białko, błonnik i węglowodany.
- Rydz (mleczaj rydz) – gatunek bogaty w witaminy A, B2, B12, C, D czy PP, a także w jod, żelazo, siarkę, wapń czy potas i cynk.
Zobacz także:
- Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
- Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy
Zobacz wideo: Marta Jachym o wartościach odżywczych grzybów
podziel się: