Stek z tuńczyka w sosie figowym z sałatką z rukoli i porzeczkami
Składniki na stek z tuńczyka w sosie figowym z sałatką z rukoli i porzeczkami:
- 2 steki z tuńczyka
- 15 świeżych fig
- 2 szalotki
- szklanka wina
- 1 łyżka miodu
- 2 goździki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 3 łyżka masła
- Składniki sałatki:
- opakowanie rukoli
- garść czerwonych porzeczek
- 200 g pomidorków cherry
- 10 czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- orzeszki piniowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania steku z tuńczyka w sosie figowym z sałatką z rukoli i porzeczkami:
Tuńczyku umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika na opcję grill na 15 minut ustawiając temperaturę na 200 stopni lub grilluj na patelni grillowej tak, by był chrupiący z zewnątrz i lekko różowy wewnątrz. Przygotuj sos figowy. W rondelku rozgrzej masło i dodaj posiekaną szalotkę. Dodaj goździki i figi pokrojone na połówki - odetnij im tylko ogonki. Duś z dodatkiem wina ok 15 min. Dodaj miód i ocet balsamiczny. Redukując sos dodawaj masło. Sos powinien zgęstnieć, a figi stać się płynne. Gdy tuńczyk będzie gotowy podawaj polany sosem i posypany świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj jeszcze sałatkę: rukolę przełóż na półmisek. Dodaj porzeczki, przekrojone na połówki pomidorki cherry oraz oliwki czarne. Dodaj suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Całość posyp orzechami piniowymi. Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i miód - wymieszaj i połącz z sałatką.
Tarta z białą czekoladą, granatem i figami
Składniki na tartę z białą czekoladą, granatem i figami:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła zimnego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 jajko
- dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta
Nadzienie:
- 400 g białej czekolady
- 300 ml śmietany homogenizowanej 36%
- 10 fig
- ziarenka z połówki granata
- 20 orzechów pekan
Sposób przygotowania tarty z białą czekoladą, granatem i figami:
Składniki na ciasto zagnieć w misce. Gdy ciasto będzie gładkie i utworzy zbitą masę wstaw je w folii spożywczej do lodówki na 30 minut. Następnie formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W tym czasie zmiel czekoladę na pył. W rondelku podgrzej śmietanę i gdy zacznie się gotować wyłącz źródło ciepła i dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Następnie przelej masę do formy. udekoruj granatem i figami i orzechami i wstaw do lodówki na 4 godziny aż masa stężeje.
Pieczona feta z figami na dzikim ryżu
Składniki na pieczoną fetę z figami na dzikim ryżu:
- 1 kostka oryginalnej greckiej fety
- 6 fig
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże oregano
- 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu czarnego
- 3 łyżki łuskanych pistacji
- 3 łyżki świeżych jagód
- 2 łyżki ziarenek granata
- 3 łyżki kaparów
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania pieczonej fety z figami na dzikim ryżu:
Fetę umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej miodem i obłóż płatkami migdałowymi. Na górze ułóż figi pokrojone na mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Możesz dodatkowo skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem. Czarny ryż dziki wyłóż na półmisek, dodaj pistacje, jagody, granat, kapary, rukolę i orzechy włoskie. Przełóż na środek pieczoną fetę, udekoruj oregano i dodaj kleksy musztardy francuskiej.
Ekspresowe ciasto francuskie z kozim serem, szynką parmeńską, figami, świeżym tymiankiem i lawendą
Składniki na ekspresowe ciasto francuskie z kozim serem, szynką parmeńską, figami, świeżym tymiankiem i lawendą:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 ml śmietany
- 6 jajek
- świeży tymianek
- 100 g koziego sera
- opakowanie szynki parmeńskiej
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- 8 fig
- 1 łyżka suszonej żurawiny namoczonej w zimnej wodzie
- sól, pieprz
- 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka gałązek świeżej lawendy
Sposób przygotowania ekspresowego ciasta francuskiego z kozim serem, szynką parmeńską, figami, świeżym tymiankiem i lawendą:
Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na łyżce masła. Naczynie do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Podziurkuj je widelcem Jajka zmiksuj ze śmietaną, dodaj odsączoną żurawinę i oliwki. Na dno naczynia z ciastem francuskim wyłóż cebulę i dodaj połowę masy jajecznej. Następnie dodaj figi przekrojone na ćwiartki i szynkę parmeńską i dodaj resztę masy jajecznej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut aż masa zgęstnieje. Na koniec udekoruj świeżym tymiankiem i lawendą.
Zobacz także:
- Ciasto z mirabelką - idealne na jesienne, długie wieczory
- Domowe ciasteczka bez pieczenia. Do tego przepisu wystarczy tylko kilka składników
- Zapiekane cykorie, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - pyszne dania Grzegorza Zawieruchy