Ciasto z mirabelką - idealne na jesienne, długie wieczory

Ciasto z pieczonymi mirabelkami
Sabinoparente/Getty Images
Owoce mirabelki zbierane są od ostatnich tygodni lipca do ostatnich tygodni sierpnia, a czasem nawet jeszcze we wrześniu. W tym czasie jest najsmaczniejsza i warto wykorzystać ją w kuchni. Świetnym sposobem jest ciasto z mirabelką. Zobacz kilka prostych przepisów na ciasto z mirabelkami i wybierz coś dla siebie.

Na jesieni na naszych stołach zaczynają gościć sezonowe owoce i warzywa. To też idealny moment na przygotowanie przetworów. Mirabelka, bogata w witaminę C i flawonoidy, idealnie sprawdzi się do jesiennych ciast, zwłaszcza na co raz zimniejsze wieczory.

O właściwościach mirabelek i jej przetworowych możliwościach więcej przeczytasz tutaj.

Placek z mirabelkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mirabelka - 0,5 kg,
  • mąka tortowa - 2 i 1/4 szklanki,
  • jaja - 5 średnich sztuk,
  • cukier - 1 szklanka,
  • olej - 0,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia - dwie łyżeczki,
  • cukier waniliowy lub wanilinowy - 1 łyżeczka,
  • cukier puder - opcjonalnie, do posypania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Mirabelki obrać, pozbyć się pestek i poprzekrawać na połówki lub ćwiartki (mniejsze owoce mniej zapadną się w ciasto)
  2. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, aż do potrojenia jej objętości. Najlepiej w tym celu miksować mikserem na najwyższych obrotach.
  3. Kiedy masa osiągnie wymaganą objętość, miksując na małych obrotach, powoli dolewać olej.
  4. Do masy stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, tak, aby straciła jak najmniej na objętości podczas dodawania. Ciasto powinno zachować swoją puszystą konsystencję.
  5. Tak przygotowaną masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) przełożyć do blaszki (24 x 24 cm) wyłożonej papierem. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone owoce.
  6. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut - do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
  7. Po tym czasie należy ciasto wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kruche ciasto tarta z mirabelkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mirabelki - 0,5 kg świeżych lub 400 gramów dżemu lub konfitury,
  • masło - 0,2 kg,
  • mąka - 0,2 kg,
  • cukier - 75 g,
  • żółtka jaj - 2 szt,
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier puder - opcjonalnie, do posypania ciasta,
  • groch lub fasola - 1 szklanka.

Przygotowanie:

  1. Masło, mąkę, cukier oraz żółtka zagnieść razem, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki na pół godziny.
  3. W tym czasie obrać i poprzekrawać owoce, można je pokroić w piórka, będą się ładniej układać na cieście.
  4. Po pół godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować na cienki placek, jeżeli zostanie ciasta, można będzie je zużyć później do dekoracji.
  5. Ciasto przełożyć do formy, nakłóć widelcem, wysypać na wierzch groch (można ciasto zabezpieczyć papierem do pieczenia, zanim wyłoży się groch) i wstawić całość do piekarnika. Ciasto należy piec w 200 stopniach przez 15 minut.
  6. Po upieczeniu ciasta owoce wymieszać z cynamonem, można dodać cukru, jeżeli ma się ochotę na słodsze owoce w cieście. Owoce wykładać koliście na przygotowanej tarcie lub wysmarować ciasto dżemem. Jeżeli zostało surowego ciasta można je pokroić w paski i ułożyć dekoracyjnie na owocach.
  7. Całość piec przez kolejne 35 minut w 200 stopniach - w przypadku świeżych owoców. Ciasto z dżemem lub konfiturą piec około 15 minut.
  8. Można podawać z bitą śmietaną i lodami.

Smacznego!

Zobacz wideo: Ula Stępniak i ciasta jak u mamy

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

podziel się:

Pozostałe wiadomości