Na jesieni na naszych stołach zaczynają gościć sezonowe owoce i warzywa. To też idealny moment na przygotowanie przetworów. Mirabelka, bogata w witaminę C i flawonoidy, idealnie sprawdzi się do jesiennych ciast, zwłaszcza na co raz zimniejsze wieczory.
O właściwościach mirabelek i jej przetworowych możliwościach więcej przeczytasz tutaj.
Placek z mirabelkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- mirabelka - 0,5 kg,
- mąka tortowa - 2 i 1/4 szklanki,
- jaja - 5 średnich sztuk,
- cukier - 1 szklanka,
- olej - 0,5 szklanki,
- proszek do pieczenia - dwie łyżeczki,
- cukier waniliowy lub wanilinowy - 1 łyżeczka,
- cukier puder - opcjonalnie, do posypania ciasta.
Przygotowanie:
- Mirabelki obrać, pozbyć się pestek i poprzekrawać na połówki lub ćwiartki (mniejsze owoce mniej zapadną się w ciasto)
- Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, aż do potrojenia jej objętości. Najlepiej w tym celu miksować mikserem na najwyższych obrotach.
- Kiedy masa osiągnie wymaganą objętość, miksując na małych obrotach, powoli dolewać olej.
- Do masy stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, tak, aby straciła jak najmniej na objętości podczas dodawania. Ciasto powinno zachować swoją puszystą konsystencję.
- Tak przygotowaną masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) przełożyć do blaszki (24 x 24 cm) wyłożonej papierem. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone owoce.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut - do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
- Po tym czasie należy ciasto wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto tarta z mirabelkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- mirabelki - 0,5 kg świeżych lub 400 gramów dżemu lub konfitury,
- masło - 0,2 kg,
- mąka - 0,2 kg,
- cukier - 75 g,
- żółtka jaj - 2 szt,
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier puder - opcjonalnie, do posypania ciasta,
- groch lub fasola - 1 szklanka.
Przygotowanie:
- Masło, mąkę, cukier oraz żółtka zagnieść razem, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie obrać i poprzekrawać owoce, można je pokroić w piórka, będą się ładniej układać na cieście.
- Po pół godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować na cienki placek, jeżeli zostanie ciasta, można będzie je zużyć później do dekoracji.
- Ciasto przełożyć do formy, nakłóć widelcem, wysypać na wierzch groch (można ciasto zabezpieczyć papierem do pieczenia, zanim wyłoży się groch) i wstawić całość do piekarnika. Ciasto należy piec w 200 stopniach przez 15 minut.
- Po upieczeniu ciasta owoce wymieszać z cynamonem, można dodać cukru, jeżeli ma się ochotę na słodsze owoce w cieście. Owoce wykładać koliście na przygotowanej tarcie lub wysmarować ciasto dżemem. Jeżeli zostało surowego ciasta można je pokroić w paski i ułożyć dekoracyjnie na owocach.
- Całość piec przez kolejne 35 minut w 200 stopniach - w przypadku świeżych owoców. Ciasto z dżemem lub konfiturą piec około 15 minut.
- Można podawać z bitą śmietaną i lodami.
Smacznego!
Zobacz wideo: Ula Stępniak i ciasta jak u mamy
Zobacz także:
- Mirabelka - retro owoce popularne jesienią. Jakie przetwory można z niej zrobić?
- Filmowa kuchnia Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta i desery z kultowych produkcji
- Zaskocz ją pyszną szarlotką i blokiem czekoladowym
Autor: Teofila Siewko
podziel się: