Choć czosnek jest niemal w każdej polskiej kuchni, to jednak mało o nim wiemy. Jakie są jego właściwości? Co warto z niego przygotować, by nie chorować? Jak zneutralizować jego zapach? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedziała zielarka i miłośniczka natury Aleksandra Katarzyna de Pietyrog Ilnicka. Czego jeszcze nie wiesz o czosnku? Poznaj sprawdzone przepisy.
Czosnek - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Czosnek jest równocześnie warzywem, ziołem i przyprawą. Pozytywnie oddziałuje nie tylko na kubki smakowe, ale wykazuje walory prozdrowotne. Odpowiednio przyrządzony może korzystnie wpłynąć m.in. na obniżenie cholesterolu, ale to nie jedyna jego zaleta.
- Gdyby nie czosnek, ludzkość nie przetrwałaby tylu tysięcy lat. Nie znano przecież antybiotyków, ani substancji zwalczających bakterie, wirusy. [...] Wzmacnia odporność - to główna zaleta czosnku. Na serce, na układ krążenia i na lidido. Jest naturalnym afrodyzjakiem - wymieniała zalety czosnku gościni programu - Aleksandra Katarzyna de Pietyrog Ilnicka.
Tym, którzy pragną stosować w kuchni czosnek, jednak nie znoszą jego zapachu, ekspertka zaleciła wcześniejsze uprażenie go w specjalistycznym piekarniku. Tak zwany czarny czosnek jest miękki, delikatny i aromatyczny. Dostępny jest w sklepach zielarskich.
- Nie posiada nieprzyjemnego zapachu, nie jest gorzki, a wręcz jest słodki. Można go stosować w postaci pasty - tłumaczyła ekspertka.
Czosnek - przepisy na zdrowie Aleksandry Katarzyny de Pietyrog Ilnickiej
Syrop miodowy z czosnkiem i octem jabłkowym
Składniki:
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 główki czosnku,
- 1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml) faceliowego lub lipowego,
- 1/2 szklanki ciepłej (do 45 stopni) wody.
Przygotowanie:
Do wyparzonego litrowego słoja wlać 3 łyżki octu jabłkowego. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać miód z ciepłą wodą. Wszystko wymieszać potrząsając zamkniętym słoikiem. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na 3 doby, aby wszystkie składniki dobrze się przemacerowały (przegryzły się).
Syrop nadaję się też do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Otrzymaną miksturę można przechowywać do 2-3 tygodni.
Stosowanie:
- łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych.
- w czasie choroby: 3 łyżeczki na dobę w przypadku dzieci i 3 łyżki w przypadku dorosłych.
Pasta czosnkowa z przyprawami
Produkty:
- 6 główek czosnku białego, różowego,
- 50 ml oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju tłoczonego na zimno,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Główki czosnku przekroić w poprzek na pół. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze polać oliwą, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut, aż ząbki staną się miękkie w środku. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kolejno wybrać miąższ i przełożyć go do miseczki lub moździerza. Rozgnieść na gładką pastę.
- Wlać sok z cytryny, połączyć z czosnkiem, a następnie powoli wlewać pozostałą oliwę, cały czas energicznie mieszając.
- Pastę doprawić, pieprzem i solą do smaku. Podawać na świeżym pieczywie z czarnuszką.
Herbatka z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 4 łyżki czosnku niedźwiedziego,
- 4 łyżki owocu dzikiej róży,
- 4 łyżki owocu czarnego bzu,
- 4 łyżki kwiatu hibiskusa.
Przygotowanie:
Wszystkie zioła wymieszać w zamkniętym litrowym słoiku, potrząsając. Herbatkę parzymy, zalewając łyżkę mieszanki w kubku, dzbanku z sitkiem. Odstawiamy na kilka minut i wypijamy.
Złote mleko
Składniki:
- 1/2 litra mleka (może być roślinne),
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta mielonych goździków,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z przyprawami i do przestudzonego dodajemy łyżkę miodu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dania z czosnkiem - najlepsze przepisy i inspiracje
- Czosnek na przeziębienie – jak go stosować, aby cieszyć się pełnią jego właściwości?
- Syrop z czosnku dla dzieci i nie tylko – jak go przygotować domowym sposobem?
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News