Tarta warzywna - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka tymianku suszonego,
- jajo.
Składniki na farsz:
- 10 pomidorków koktajlowych,
- ½ brokułu,
- ½ bakłażana,
- 200 g mrożonych podgrzybków,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki słonecznika łuskanego,
- op. sera typu feta,
- oliwa,
- masło.
Składniki na zalewę:
- 3 jaja,
- 200 ml śmietany 22%.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy. Następnie przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i owijamy folią spożywczą. Na czas przygotowywania składników na farsz wkładamy ciasto do lodówki.
- Grzyby rozmrażamy i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z patelni i studzimy. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej bakłażana pokrojonego w plastry, jak będzie ładnie brązowy z każdej strony, ściągamy go z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Ser kroimy w kostkę a pomidorki przekrajamy na pół. Jaja łączymy ze śmietaną, aż masa będzie jednolita.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim spód formy do tart. Nakłuwamy widelcem ciasto i rozkładamy na nim brokuły, bakłażana, grzyby, fetę i pomidorki.
- Zalewamy masą jajeczną i pieczemy 45-50 minut aż ładnie się zarumieni.
- Podajemy obsypane prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Zobacz także:
- Tarta z pora i grzybów - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Tarta z kurczakiem – nasze najlepsze przepisy – sprawdź!
- Tarta z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem - pyszna i szybka przekąska
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images
podziel się: