Warzywa na obiad wcale nie muszą być nudne - wypróbuj tartę warzywną Mariety Mareckiej

Tarta z pieczarkami. Przepisy kulinarne. Przepis na tartę.
Tarta z pieczarkami
Źródło: MelindaChan/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, że warzywa na obiad wcale nie muszą być nudne. Sprawdź jej przepis na tartę warzywną, która zaskakuje smakiem.

Tarta warzywna - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
    • 100 g masła,
      • ½ łyżeczki soli,
        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
          • łyżeczka tymianku suszonego,
            • jajo.

              Składniki na farsz:

              • 10 pomidorków koktajlowych,
                • ½ brokułu,
                  • ½ bakłażana,
                    • 200 g mrożonych podgrzybków,
                      • ząbek czosnku,
                        • sól, pieprz,
                          • 2 łyżki słonecznika łuskanego,
                            • op. sera typu feta,
                              • oliwa,
                                • masło.

                                  Składniki na zalewę:

                                  • 3 jaja,
                                    • 200 ml śmietany 22%.

                                      Sposób przygotowania

                                      1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy. Następnie przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i owijamy folią spożywczą. Na czas przygotowywania składników na farsz wkładamy ciasto do lodówki.
                                        1. Grzyby rozmrażamy i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z patelni i studzimy. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej bakłażana pokrojonego w plastry, jak będzie ładnie brązowy z każdej strony, ściągamy go z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
                                          1. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Ser kroimy w kostkę a pomidorki przekrajamy na pół. Jaja łączymy ze śmietaną, aż masa będzie jednolita.
                                            1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim spód formy do tart. Nakłuwamy widelcem ciasto i rozkładamy na nim brokuły, bakłażana, grzyby, fetę i pomidorki.
                                              1. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy 45-50 minut aż ładnie się zarumieni.
                                                1. Podajemy obsypane prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Marieta Marecka

                                                  Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana