Tarta warzywna - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
 - 100 g masła,
 - ½ łyżeczki soli,
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
 - łyżeczka tymianku suszonego,
 - jajo.
 
Składniki na farsz:
- 10 pomidorków koktajlowych,
 - ½ brokułu,
 - ½ bakłażana,
 - 200 g mrożonych podgrzybków,
 - ząbek czosnku,
 - sól, pieprz,
 - 2 łyżki słonecznika łuskanego,
 - op. sera typu feta,
 - oliwa,
 - masło.
 
Składniki na zalewę:
- 3 jaja,
 - 200 ml śmietany 22%.
 
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy. Następnie przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i owijamy folią spożywczą. Na czas przygotowywania składników na farsz wkładamy ciasto do lodówki.
 - Grzyby rozmrażamy i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy z patelni i studzimy. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej bakłażana pokrojonego w plastry, jak będzie ładnie brązowy z każdej strony, ściągamy go z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Ser kroimy w kostkę a pomidorki przekrajamy na pół. Jaja łączymy ze śmietaną, aż masa będzie jednolita.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim spód formy do tart. Nakłuwamy widelcem ciasto i rozkładamy na nim brokuły, bakłażana, grzyby, fetę i pomidorki.
 - Zalewamy masą jajeczną i pieczemy 45-50 minut aż ładnie się zarumieni.
 - Podajemy obsypane prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
 
Zobacz także:
- Tarta z pora i grzybów - przepis Grzegorza Zawieruchy
 - Tarta z kurczakiem – nasze najlepsze przepisy – sprawdź!
 - Tarta z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem - pyszna i szybka przekąska
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images
podziel się: