Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze?

W sklepach coraz częściej pojawiają się owoce, których nie znamy. W Dzień Dobry TVN wspólnie z dietetykiem klinicznym - Hanną Stolińską-Fiedorowicz postanowiliśmy przyjrzeć się niektórym z nich bliżej. Jakie mają właściwości, jakie wartości odżywcze i ... jak powinno się je jeść? Zobaczcie!

Jakie składniki zawierają egzotyczne owoce?

Grejpfrut

Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zapobiega zaparciom i tworzeniu się kamieni żółciowych.

Kiwi

Reguluje ciśnienie tętnicze

Marakuja

Jest doskonałym źródłem witamin. Dobra dla cukrzyków - posiada niski indeks glikemiczny.

Papaja

Papaja zawiera wiele niezbędnych witamin. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz układ trawienny.

Kaki sharok

Zawiera błonnik, witaminę a, C, mangan - obniża cholesterol. Duża wartość odżywcza.

Pomelo

Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Poprawia odporność. Ma niski indeks glikemiczny - zalecany cukrzykom.

Czerymoya

Zawiera 15% cukrów, witaminę C (40 mg/100 g), witaminę E, witaminy z grupy B. Jest źródłem wapnia, fosforu oraz magnezu, żelaza, manganu, miedzi oraz sodu, potasu i rozpuszczalnego błonnika. Wzmacnia odporność organizmu.

Kumkwat

Zawiera dużo witaminy C. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki. Duża ilość beta-karotenu powoduje, że ma pozytywny wpływ na skórę.

Granat

Zawiera błonnik i antyoksydanty

Nieszpułka

Jest bogata w witaminę C i błonnik pokarmowy.Owoce nieszpułki można jadać, sprawdzi się też jako owoc do przetworów i nalewek.

Pigwa

Źródło makroelementów. Ma właściwości przeciwutleniające, obniża cholesterol. Stosowana do nalewek, dżemów i galaretek.

Banany czerwone

Jest źródłem błonnika, potasu i żelaza Zawiera dużo karotenu i witaminy C. Niweluje nadmiar kwasu żołądkowego.Można je jeść na surowo, smażone, zapiekane i zmiksowane w koktajlu.

Plantany

Dobry dodatek do mięs i ostrych sosów, można je smażyć, gotować, piec lub spożywać w postaci puree.

Pigwowiec

Zawiera witaminy z grupy B, karoten oraz witaminę C. Wspomaga układ nerwowy. Działa przeciwzapalne, antyoksydacyjne.

Physalis

Zawiera witaminy A, C i B, Jest źródłem błonnika pokarmowego. Nie zaleca się kobietom w ciąży.

Pomarańcze moro

Zawierają więcej witaminy C niż zwykłe pomarańcze. JEDEN owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Pozytywnie wpływa na serce oraz układ krążenia.

Żurawina

Zawiera kwas benzoesowy, błonnik, wit. C, E, K, B6, kwas pantotenowy, potas, mangan, miedź i jod. Ma działanie moczopędne, hamują rozwój próchnicy, pomocna przy wrzodach żołądka i przeziębieniu.

Karambola

Jest źródłem błonnika, witaminy C, A, B, antyoksydantów, potasu, magnezu, cynku, żelaza. Zmniejsza ochotę na słodycze, idealna dla nadciśnieniowców. Wspomaga dobry sen.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości