Piękno Menton
Menton zawsze było miastem granicznym. Należało do Włoch, aż do 1860 roku, kiedy to zostało dodane do Francji. Francuzi otrzymali je niejako w prezencie w zamian za pomocą militarną i finansową, gdy trwało budowanie Zjednoczonych Włoch. Miejscowość ta leży w obszarze kultowego Lazurowego Wybrzeża, które zaczyna się w Cannes, ciągnie na wschodzie przez Niceę i Monako, aż dochodzi do Menton. Panuje tam umiarkowany klimat śródziemnomorski, co jest szczególnie korzystne dla przemysłu cytrusowego.
W Dzień Dobry TVN to urokliwe miejsce odwiedził Mikołaj Rey. 30-tysięczne miasto to światowa stolica cytryny, dlatego też reporter swoje pierwsze kroki skierował do rodzinnej plantacji cytrusów. Dowiedział się, że drzewa owocują tam przez cztery sezony, a najlepsze plony są zimą. Zobaczył także niesamowity widok - Alpy, które spotykają się z Morzem Śródziemnym. Skosztował również tamtejszych owoców, czyli finger lime (eksplozja smaków z niesamowitym wnętrzem, którego przezroczyste kulki kojarzą się z kawiorem), tzw. "rękę Buddy" (ma mało miąższu i jest głównie używana do dekoracji), a także klasyczną cytrynę.
- Niesamowite, skóra nie jest gorzka. Oczywiście cytryna jest kwaśna, ale delikatna - zachwycał się Mikołaj Rey w Dzień Dobry TVN.
Światowa stolica cytryny
Swoje kroki reporter skierował również do serca gastronomi w Menton, czyli lokalnego targu. To właśnie do tego miejsca zjeżdżają się producenci z gór z najlepszymi towarami. Można tam znaleźć m.in. pyszne tarty cytrynowe. Następnie Mikołaj Rey odwiedził najstarszy dom w Menton, w którym od 1896 roku istnieje olejarnia. Skosztował tam oliwę z cytryną z tej miejscowości, która dostała złoty medal na międzynarodowym konkursie w Paryżu - jurorzy byli bardzo zaskoczeni jej delikatnością. Potem dziennikarz uczestniczył w wytwarzaniu delikatnego dżemu z cytryn.
- Monton to naprawdę maleńkie, bardzo dobrze schowane miasto we Francji. Mało znane, schowane między Monako a Włochami, ale ich cytryna jest naprawdę wielka - stwierdził Mikołaj Rey w naszym programie.
Zobacz także:
- Cukiernik, który piecze dla prezydenta Francji. "Ta praca opiera się na tradycji"
- Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?
- Wnuk francuskiego malarza odnalazł swoje miejsce w Polsce. "Mogę teraz cieszyć się życiem"
Autor: Sabina Zięba
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN