Tak smakuje dziękuję

Partner sekcji:
Tak smakuje dziękuję
Materiał promocyjny

Czy patelnia jest już odpowiednio gorąca? Można to sprawdzić w dziecinnie prosty sposób

Jak sprawdzić, czy patelnia jest już odpowiednio gorąca?
Jak sprawdzić, czy patelnia jest już odpowiednio gorąca?
Źródło: mat.prasowe
Chyba każdemu zdarzyło się wrzucić jedzenie na patelnię zbyt wcześnie lub nieco za późno. Najczęściej dzieje się tak, ponieważ nie mamy pewności, czy jest już odpowiednio rozgrzana. Jak więc to sprawdzać i więcej nie popełniać tego błędu?

Metoda pierwsza

Najbardziej znana, tradycyjna metoda na sprawdzenie, czy patelnia już jest gotowa do smażenia, to krótkotrwałe trzymanie otwartej dłoni odpowiednio blisko nad powierzchnią patelni. Jeśli czujemy na niej ciepło, oznacza to, że przyszedł już czas na smażenie. Im intensywniejsze ciepło, tym bardziej rozgrzana jest patelnia i całe smażenie potrwa krócej, niż gdybyśmy położyli jedzenie na niej tuż po postawieniu na palniku.

Metoda druga

Niektórzy stosują jeszcze inną metodę. Polega na umieszczeniu na patelni odrobiny oleju, masła lub innego tłuszczu i obserwowaniu, jak się zachowuje. Jeśli patelnia jest rozgrzana, gęstszy tłuszcz oczywiście szybko i wyraźnie zmienia swoją konsystencję. Wówczas należy jak najszybciej przystąpić do dalszego działania, aby tłuszcz nie zaczął się palić.

Metoda najlepsza

Kolejna metoda, która nie wymaga od nas żadnych dodatkowych czynności, możliwa jest dzięki zastosowaniu w produkcji kuchennych akcesoriów nowoczesnej technologii. W taką właśnie wyposażona została seria naczyń Tefal Indigo. Jest to wskaźnik Thermo-signal®, który pokazuje idealną temperaturę do rozpoczęcia gotowania.

Dodatkowo każdy element naczyń tej serii wyposażony jest w tytanową powłokę i w 3-warstwowe dno, które doskonale rozprowadza temperaturę z dowolnego źródła ciepła. Naczynie rozgrzewa się równomiernie w całości. Dzięki temu przygotowywany posiłek nie jest przypalony w niektórych miejscach, a wszystkie pierogi, kotlety czy placki smażą się tak samo, w tym samym czasie. Nie trzeba już szukać na patelni tego „magicznego” miejsca, w którym wszystko podsmaża się szybciej.

Patelni i garnków z tej serii można używać na każdym rodzaju kuchenek - na gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, ceramicznych i halogenowych. Niezależnie od tego, na jakiej kuchni preferujesz przygotowywać posiłki, naczynia Tefal z serii Ingenio z pewnością ten proces usprawnią i uczynią jeszcze przyjemniejszym. Nawet jeśli podczas remontu lub przeprowadzki zdecydujesz się zmienić rodzaj kuchenki, to masz pewność, że patelniom i garnkom z tej serii „nie uczyni to żadnej różnicy”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że kupujesz produkty, z których będziesz z zadowoleniem korzystać przez długie lata.

Jeszcze jedną zaletą, o której warto wspomnieć, jest ich konstrukcja. Posiadają odłączane rączki, dzięki czemu zaoszczędzić można sporo miejsca w kuchennych szafkach i wyjąć gorące naczynie z piekarnika bez konieczności używania rękawic czy ścierek.

Naczynia Tefal Ingenio to wielofunkcyjne akcesoria, dzięki którym gotowanie i przechowywanie żywności jest znacznie wygodniejsze. Polecane są wszystkim tym, którzy cenią sobie praktyczny minimalizm.

Tak smakuje dziękuje

Okazją do obejrzenia tych naczyń w akcji, a także dziecięcych wysiłków w kuchni jest nowy program kulinarny „Tak smakuje dziękuje”. Program można oglądać w każdą niedzielę od 8 maja o godzinie 17:30 w stacji TVN, Food Network i na Player.pl (od 17 maja, o godzinie 21:45).

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: mat.prasowe

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana