Dom

Jak i czym wyczyścić przypalone garnki? Na co należy zwrócić uwagę? Czy każdy garnek można czyścić w ten sam sposób?

Dom

Osoba zmywająca brudne naczynia

Nie trzeba wiele, by w garnku zamiast smacznie bulgoczącej potrawy mieć przypalone danie, często nie do uratowania. Wystarczy zagadać się przez telefon lub na chwilę zająć się czym innym. Na dnie i ściankach garnka pojawi się zapieczona warstwa. Czym wyczyścić przypalony garnek? Na szczęście są na to domowe sposoby.

Na ile łatwe będzie to zadanie, zależy od tego, jak długo potrawa „przypiekała” się na ogniu, a także, jak szybko zabierzemy się za oczyszczanie garnka.

Pierwsza zasada brzmi – im szybciej, tym lepiej. Na początek usuń przypaloną potrawę i zalej garnek wodą, by resztki nie stwardniały w twardą skorupę. Jeśli mimo namoczenia nie da się usunąć przypalonych resztek, nie warto brać się za czyszczenie przypalonego garnka przy użyciu ostrych gąbek i metalowych zmywaków. Na stalowych garnkach zostawią brzydkie zarysowania, natomiast emaliowane mogą uszkodzić, niszcząc ochronną powłokę.

Podobnie nie powinno się używać środków przeznaczonych np. do mycia piekarników albo mleczek do czyszczenia, zawierają one bowiem drobinki ścierniwa, które mogą uszkodzić emaliowane lub pokryte warstwą teflonu garnki i patelnie.

Jak czyścić przypalony garnek?

Jeśli przypalenie nie jest duże, wystarczy wlać do opróżnionego garnka nieco płynu do mycia naczyń i wody, odczekać kilka minut, by przypalona warstwa zmiękła i usunąć ją zmywakiem.

Środkiem, który można zawsze znaleźć pod ręką w kuchni, jest sól. I ją właśnie można wykorzystać do czyszczenia przypalonych garnków. Metoda jest prosta – należy wsypać do garnka grubą warstwę soli, zalać niewielką ilością wody i zostawić nawet na kilkanaście godzin. Potem zabrudzenia powinny dać się łatwo usunąć. A jeśli tak się nie dzieje, solny roztwór można zagotować. Po takim zabiegu można będzie pozbyć się spalenizny.

Jak wyczyścić mocno przypalony garnek?

Ocet i soda oczyszczona na przypalony garnek to sprawdzone produkty, które pozwalają pozbyć się przywartych resztek. Sodę sypie się na dno garnka, a potem zalewa odrobiną octu. Następnie trzeba dolać zagotowanej wody. Mikstura powinna się spienić. Należy zostawić ją na dłuższy czas, a następnie wylać i wymyć garnek – zapieczone resztki powinny dać się łatwo usunąć. Jeśli jednak przywarte resztki pozostaną, można spróbować je podważyć np. drewnianą albo plastikową łopatką kuchenną (nie należy używać noży ani innych metalowych narzędzi, które mogą uszkodzić garnek).

Innym produktem, który może być pomocny jest cola, przyda się do rozpuszczenia zapieczonych resztek. Wystarczy wlać ją do garnka, zagotować i pozostawić na kilka godzin. Zawarty w napoju kwas fosforowy rozpuści tłuszcz i ułatwi usunięcie spalenizny.

Jak czyścić przypalone garnki z różnych materiałów?

Przy usuwaniu przypalonych resztek z garnków trzeba zwracać uwagę na to, z czego są wykonane naczynia. Każdy materiał ma swoją specyfikę.

Jak wyczyścić przypalony garnek emaliowany?

Nie tylko nie wolno szorować ostrymi narzędziami, ale trzeba też uważać na temperaturę – wlanie gorącego płynu do zimnego garnka skutkuje zwykle spękaniem emalii. Takie naczynie nadaje się już do wyrzucenia.

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Stal jest odporniejsza od emalii, ale też niezbyt lubi szorowanie ostrymi narzędziami. Jeśli gotowana potrawa bardzo mocno przywarła do stalowej powierzchni, można się jej pozbyć, gotując w naczyniu wodę z dwiema łyżkami proszku do prania. Można też użyć tabletek do zmywarki – wrzuca się je do garnka z ciepłą wodą i zostawia na noc. Po obu operacjach naczynie powinno się dobrze umyć i opłukać.

Jak wyczyścić przypalony garnek po powidłach?

Przypalone śliwki są bardzo trudne do usunięcia. Z pomocą przyjdzie wspomniana już cola. Zagotowana w naczyniu pozwoli łatwo pozbyć się resztek.

Jak wyczyścić przypalony garnek z zewnątrz?

Przypalone resztki kipiących potraw, tłuszcz i osady z palącego się gazu (jeśli gotujemy na kuchence gazowej) to bardzo trudny przeciwnik. Teoretycznie wystarczyłoby dokładnie myć garnki po każdym użyciu, ale w rzeczywistości czyszczenie przypalonych garnków od zewnątrz wymaga mocniejszych środków.

Najmniej kłopotliwe i inwazyjne dla naczyń jest zanurzenie ich w kąpieli z roztworu sody oczyszczonej. Do naczynia o większym obwodzie należy wlać wodę, wsypać sodę (opakowanie na 5 l wody) i zagotować, a następnie zanurzyć zabrudzony garnek w gorącej kąpieli (trzymamy go na małym gazie przez co najmniej godzinę). Potem, po ostudzeniu naczynia, można zmyć osad z zewnętrznych ścianek zmywakiem z odrobiną detergentu.

Zobacz wideo: Jak uratować przypalone garnki?

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości