To w jakim garnku gotujesz, ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie. Jaki garnek wybrać?

Wybierając garnki liczy się nie tylko ich wygląd, ale przede wszystkim to, z czego są wykonane. Niektóre garnki mogą bowiem wchodzić w reakcję z jedzeniem, przez co będą szkodzić naszemu zdrowiu... W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr inż. Roberta Zarembę, z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z SGGW, który podpowiedział nam, jak wybrać odpowiedni garnek.

Najlepsze garnki to..?

To te, które są nie tylko wytrzymałe i solidne, ale przede wszystkim takie, które nie będą wydzielały szkodliwych dla naszego organizmy substancji. Przy zakupie garnków nie powinniśmy kierować się ich niską ceną.

>>>Zobacz też: Uważaj na toksyczne garnki!

>>>Praktyczne gadżety do kuchni.<<<

Wyróżnimy garnki:

  • Emaliowane stalowe
  • Aluminiowe z powłoką tytanową
  • Żeliwne emaliowane
  • Miedziane
  • Szklane
  • Ceramiczne
  • Stalowe

>>>Zobacz też: To MUSISZ mieć w swojej kuchni.

Dobre garnki powinny spełniać takie cechy jak:

  • Najbezpieczniejsze garnki to te, które posiadają atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny).
  • Materiały użyte do produkcji nie zawierają szkodliwych składników, takich jak kadm, ołów, BPA i niskiej jakości teflon. W razie uszkodzenia materiału, zawarte w nim toksyczne związki przenikają do żywności, a później do naszego organizmu.
  • Garnki, które są zdrowe są całkowicie obojętne – nie reagują z przygotowywaną w nich żywnością i są odporne na kwasy.
  • Posiadają grube dno, odporne na uszkodzenia mechaniczne.
  • Są odporne na działanie wysokiej temperatury.

>>>Zobacz też: Pomysłowe gadżety do kuchni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze
podziel się:

Pozostałe wiadomości