Wybierając garnki liczy się nie tylko ich wygląd, ale przede wszystkim to, z czego są wykonane. Niektóre garnki mogą bowiem wchodzić w reakcję z jedzeniem, przez co będą szkodzić naszemu zdrowiu... W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr inż. Roberta Zarembę, z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z SGGW, który podpowiedział nam, jak wybrać odpowiedni garnek.
Najlepsze garnki to..?
To te, które są nie tylko wytrzymałe i solidne, ale przede wszystkim takie, które nie będą wydzielały szkodliwych dla naszego organizmy substancji. Przy zakupie garnków nie powinniśmy kierować się ich niską ceną.
>>>Zobacz też: Uważaj na toksyczne garnki!
>>>Praktyczne gadżety do kuchni.<<<
Wyróżnimy garnki:
- Emaliowane stalowe
- Aluminiowe z powłoką tytanową
- Żeliwne emaliowane
- Miedziane
- Szklane
- Ceramiczne
- Stalowe
>>>Zobacz też: To MUSISZ mieć w swojej kuchni.
Dobre garnki powinny spełniać takie cechy jak:
- Najbezpieczniejsze garnki to te, które posiadają atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny).
- Materiały użyte do produkcji nie zawierają szkodliwych składników, takich jak kadm, ołów, BPA i niskiej jakości teflon. W razie uszkodzenia materiału, zawarte w nim toksyczne związki przenikają do żywności, a później do naszego organizmu.
- Garnki, które są zdrowe są całkowicie obojętne – nie reagują z przygotowywaną w nich żywnością i są odporne na kwasy.
- Posiadają grube dno, odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Są odporne na działanie wysokiej temperatury.
>>>Zobacz też: Pomysłowe gadżety do kuchni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN