Sałatka z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami
Składniki na sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami
- dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w ćwiartki – 170 g (2 szt.)
- sok z 1/2 cytryny – ok. 20 ml (2 łyżki)
- drobno posiekana mięta – 2 g (1 łyżka)
- ugotowane lub upieczone krewetki - 50 g (3-4 sztuki)
- czerwona cebula, pokrojonej w cienkie plasterki – 25 g (¼ szt.)
- mieszana sałat – 40 g (garść)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- maliny – 20 g (6 szt.)
Jak przyrządzić sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i na gorącą blachę połóż skropione sokiem z cytryny brzoskwinie. Piecz przez 2 - 3 minuty, raz odwracając. Cebulę posyp solą, aby zmiękła. Do salaterki włóż poszarpane liście sałaty, posyp delikatnie solą, dodaj cebulę, krewetki oraz brzoskwinie, posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj malinami.
Kokosowa kasza gryczana
Składniki na kokosową kaszę gryczaną
- kasza gryczana – 45 g (3 łyżki)
- mleko kokosowe bez cukru – 65 ml (¼ szklanki)
- woda - 125 ml (½ szklanki)
- ksylitol – 7 g (1 łyżeczka)
- mak niebieski – 5 g (1 łyżeczka)
- mielone siemię lniane – 6 g (1 łyżeczka)
- maliny i borówki– 70 g (garstka)
- sól – 1 g (szczypta)
Jak przygotować kokosową kaszę gryczaną
Kaszę gryczaną ugotuj w wodzie według wskazań na opakowaniu. Ostudź i zmiksuj na gęsty pudding z resztą składników.
Surówka z buraków
Składniki na surówkę z buraków
- Buraki – 200 g (2 małe sztuki)
- por - 100g (1/2 pora)
- ananas świeży - 240g (3 plastry)
- cytryna – 80 g (1 szt.)
- sól i pieprz – do smaku
Jak przygotować surówkę z buraków
Buraka zetrzyj na grubych oczkach, pora w cienkie talarki, ananasa w kosteczkę. Wymieszaj składniki z przyprawami i sokiem z cytryny.
Marchewkowa owsianka z orzechami laskowymi
Składniki na marchewkową owsiankę z orzechami laskowymi
- Napój roślinny bez cukru- 250 g (1 szklanka)
- Mielona gałka muszkatołowa - 1 g (0.2 łyżeczki)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Marchew - 90 g (2 sztuki)
- Orzechy laskowe - 15 g (1 łyżka)
- Płatki owsiane - 50 g (5 łyżek)
Jak przygotować marchewkową owsiankę z orzechami laskowymi
Puree z marchewki: upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew. Owsianka: gotuj płatki z cynamonem i gałką muszkatołową na mleku przez około 6 minut. Dodaj puree marchewkowe i gotuj około 2 minuty. Na wierzch posyp pokrojone orzechy laskowe.
Orzechowy makaron z brokułem
Składniki na orzechowy makaron z brokułem
- Brokuły - 200 g (0.4 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Olej rzepakowy - 5 g (0.5 łyżki)
- Sok cytrynowy - 3 g (0.5 łyżki)
- Masło orzechowe - 15 g (1 łyżeczka)
- Makaron spaghetti razowy- 50 g (1 porcja)
- Sos sojowy bezglutenowy (tamari) naturalnie warzony - 5 g (0.5 łyżki)
- Kiełki brokuł- garść
Jak przyrządzić orzechowy makaron z brokułem
Ugotuj brokuł i makaron. Przygotuj sos: wymieszaj olej (połowę podanej ilości), masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny. Na reszcie oleju usmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj makaron. Na patelnię dodaj sos i duś przez ok 5 minut. Dodaj brokuł. Posyp kiełkami.
Zobacz także:
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
- Pyszne dania z pięknym wnętrzem: kurczak nadziewany i rolada z biszkoptów. Przepisy zwycięzcy "Masterchefa"
- Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Hanna Stolińska