Przepisy kulinarne

Szakszuka i kurczak w daktylach, czyli potrawy izraelskiej kuchni według Michała Cessanisa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak przygotować szakszukę? Michał Cessanis uczył się tego od najlepszych kucharzy z Izraela. Poznaj jego przepis na zieloną wersję tej potrawy oraz obacz, jak w prosty sposób przygotować kurczaka w daktylach.

Zielona szakszuka

Składniki:

  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 mniejsze pory pokrojone na talarki, ugotowane na parze
  • 1 łyżeczka uprażonych nasion kminu i lekko rozgniecionych
  • 2 małe kiszone cytryny, drobno posiekane
  • 300 g młodego szpinaku
  • 4-6 jajek
  • 100 g pokruszonej fety
  • do przyprawienia: zatar, sól i pieprz, kmin.

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucić masło i wlać oliwę, ustawić na dużym ogniu. Gdy masło się rozpuści, wrzucić podgotowane na parze pory, posypać odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Gotować 3 minuty, dodać kmin, cytryny oraz liście szpinaku i dusić minutę wciąż na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć płomień, wbić jajka, rozłożyć fetę i przykryć patelnię pokrywką. Jajka muszą się ściąć. Posypać zatarem i podać do stołu.

Kurczak w daktylach

Składniki:

  • 8 nóg kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • świeże liście oregano
  • 6 łyżek octu winnego czerwonego
  • 6 łyżek oliwy
  • 120 g kaparów
  • 200 g daktyli świeżych bez pestek
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka zalać na dobę przygotowaną marynatą (bez wina i daktylowej melasy). Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem. Ułożyć kurczaka na blasze zalać marynatą i winem z daktylową melasą. Piec godzinę. I gotowe!

Tradycyjna szakszuka

Jak przygotować oryginalną szakszukę z pomidorami? Zobacz wideo:

Zobacz też:

Pesach - co to za święto? Kiedy i dlaczego jest obchodzone?

Ambasador Izraela Alexander Ben Zvi gotuje w kuchni DDTVN. Poznaj przepis na najlepszą szakszukę

"Kobieta na krańcu świata" - Izrael. Jak wygląda rozwód po żydowsku?

Autor: Jola Marat

Pozostałe wiadomości