Orzech orzechowi nierówny. Które rodzaje mają najwięcej wartościowych substancji?

orzechy
Które orzechy są najzdrowsze?
Źródło: fcafotodigital/Getty Images
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?   

Które orzechy są najzdrowsze?

Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i składników mineralnych orzechy powinny być stałym elementem naszej diety. Warto o nich pamiętać także ze względu na potas, wapń, selen czy cynk. To pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Badacze z Zakładu Bromatologii UMB postanowili sprawdzić, czy ich jedzenie faktycznie dostarczy organizmowi potrzebnych mu związków. W tym celu specjaliści wzięli pod lupę 10 rodzajach orzechów. Co ciekawe, badania pokazały, że orzech orzechowi nierówny.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Specjaliści wykazali, że wszystkie badane przez nich orzechy są bogatym źródłem magnezu (porcja przekracza 15 proc. RWS, czyli Referencyjnej Wartości Spożycia). 8 rodzajów orzechów okazało się bogatych w potas. Pod tym względem wyróżniają się orzeszki pistacjowe. 6 rodzajów stanowią dobre źródło cynku, 4 rodzaje – selenu. Najlepszym źródłem tego ostatniego są orzechy brazylijskie 4348,7 μg/kg. One też wyróżniają się najwyższą zawartością magnezu (10 509,2 mg/kg). Z kolei najwięcej cynku mają orzeszki piniowe (72,4 mg/kg).

Sporym zaskoczeniem była dla badaczy zawartość wapnia w badanych orzechach. Okazało się, że jedynie migdały można uznać za cenne źródło tego pierwiastka. W jednym kilogramie mieści się aż 4348,7 μg tej substancji.

Ile orzechów należy zjeść w ciągu?

Warto dodać, że w orzechach mogą się znajdować również groźne dla naszego zdrowia substancje, jak rtęć, arsen, czy ołów. Nie znaczy to jednak, że z jedzenia orzechów trzeba zrezygnować. Badacze podkreślają, że korzyści, jakie daje spożywanie orzechów, znacząco przewyższają ewentualne zagrożenia. Zatem ile orzechów należy zjeść w ciągu dnia? Zgodnie z zaleceniami dzienna porcja orzechów to 35-40 gramów, czyli tyle ile mieści się w naszej garści. Ta zasada nie dotyczy jednak orzechów brazylijskich. Ze względu na dużą zawartość selenu w ciągu dnia można zjeść maksymalnie 3-4 sztuki.

Należy pamiętać, że jedzenie starych, źle przechowywanych orzechów lub tych, które pachną pleśnią, może być niebezpieczne. Mogą one zawierać mykotoksyny, które wykazują działanie kancerogenne.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: wprost.pl

Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana