Orzechy - dlaczego warto po nie sięgać?
Orzechy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można wykorzystać je jako dodatek do deserów i dań obiadowych, ale także potraktować jako samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Zdaniem Agnieszki Cegielskiej wyjątkowy potencjał zamkniętych w skorupce darów natury powinny docenić zwłaszcza osoby, które pragną zatroszczyć się o swoje zdrowie.
- Orzechy to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, błonnika. To jest naprawdę moc (...). One nawet są w diecie dla osób odchudzających się - zapewniła dziennikarka.
Orzechy - jak w pełni wykorzystać ich właściwości?
Orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowce czy migdały - to dzięki nim codzienna dieta może obfitować w cenne składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać o tym, by odpowiednio przygotować je do spożycia.
- Nie parzymy i nie podprażamy, jeżeli nie chcemy zniszczyć tego, co najcenniejsze, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. One pod wpływem wysokiej temperatury giną (...). Jeżeli pragniemy się pozbyć goryczki, to zalewamy ciepłą wodą - podsumowała Agnieszka Cegielska.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Woda źródlana pod lupą - czy warto ją pić?
- Co jeść, aby dostarczać organizmowi witaminę D3? Czym grozi niedobór?
- Dieta bogata w jajka pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem? "Natura dała nam cudowny produkt"
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News