Piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią
Składniki na 4 porcje:
- 2 cykorie
- 8 kromek piernika
- 4 plastry bergkase
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz i szczypta cukru
Piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią - sposób przygotowania
- Umyć i oczyścić cykorie. Przekroić je wzdłuż i pokroić na plasterki o szerokości 5 mm.
- Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cykorie i smażyć je, aż zmiękną.
- Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Piernik opiec w tosterze.
- Na kawałku ciasta ułożyć podsmażoną cykorię i plaster bergkase.
- Przykryć 2 kawałkiem ciepłego piernika. Jeżeli mamy opiekacz, możemy się nim posłużyć, by roztopić ser - wystarczy podgrzewać przez 2 minuty.
Zobacz także:
- Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś
- Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
- Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Źródło: Carolina Pietyra
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images
podziel się: