Piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią - przepis Caroliny Pietyry

Cykoria
Cykoria
Źródło: Westend61/Getty Images
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią? Sprawdź przepis.

Piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią

Składniki na 4 porcje:

  • 2 cykorie
    • 8 kromek piernika
      • 4 plastry bergkase
        • 2 łyżki masła
          • sól, pieprz i szczypta cukru

            Piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią - sposób przygotowania

            1. Umyć i oczyścić cykorie. Przekroić je wzdłuż i pokroić na plasterki o szerokości 5 mm.
              1. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cykorie i smażyć je, aż zmiękną.
                1. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
                  1. Piernik opiec w tosterze.
                    1. Na kawałku ciasta ułożyć podsmażoną cykorię i plaster bergkase.
                      1. Przykryć 2 kawałkiem ciepłego piernika. Jeżeli mamy opiekacz, możemy się nim posłużyć, by roztopić ser - wystarczy podgrzewać przez 2 minuty.

                        Zobacz także:

                        Źródło: Carolina Pietyra

                        Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości