Materiał promocyjny

Rolowana pieczeń, jajka faszerowane mięsem i pieczona karkówka w cydrze - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Wieprzowina na świąteczny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha udowodnił, że wieprzowina to idealny składnik udanych świąt Wielkanocy. Sprawdź jego przepisy na rolowaną pieczeń z polędwiczki wieprzowej, jajka faszerowane mięsem oraz pieczoną karkówkę w cydrze i przyprawach. 

Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej

Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg każda),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 pieczarek, posiekanych,
  • szalotka, posiekana,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku,
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii,
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2 szklanki świeżego szpinaki,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • 4 plastry szynki prosciutto.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy, lekko szklimy posiekaną cebulę i dodajemy drobno posiekane pieczarki. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu i dodajemy tymianek, czosnek granulowany, szałwię, pieprz oraz sól. Podsmażamy do momentu, aż płyn z pieczarek zredukuje się do zera. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szpinak i całość dobrze mieszamy. Zmniejszamy moc palnika do minimum i obsmażamy 5 minut (aż liście szpinaku zmiękną), dodajemy musztardę i mieszamy.

Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. W tym czasie polędwiczkę rozcinamy na płasko, aby uzyskać jak największą powierzchnię mięsa. Doprawiamy ją oliwą z oliwek, solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy plastry szynki prosciutto, pozostawiając ok. 2cm wolnego miejsca z każdej strony. Na szynkę układamy cienką warstwę farszu pieczarkowego. Polędwiczkę rolujemy bardzo ciasno, zawiązujemy za pomocą sznurka wędzarniczego. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy polędwiczkę na złoto. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura mięsa w środku powinna osiągnąć 63 st. C.

Jajka faszerowane mięsem

Jajka faszerowane mięsem
Jajka faszerowane mięsem
Jajka faszerowane mięsem
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 1/4 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 8 jaj,
  • pół pora (jasna część),
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki,
  • masło,
  • 2 serki topione,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • świeża rzeżucha,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółta ze środka. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy mięso. Jak mięso dobrze się zarumieni, dodajemy serki i posiekaną pietruszkę. Przekładamy całość do blendera i ubijamy mięso na puszystą masę. Nadziewamy białe części jaj. Posypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem.

Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach

Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2-2,5 kg karkówki,
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon,
  • 1/4 szklanki musztardy ziarnistej,
  • 2 łyżki rozgniecionego czosnku,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 szklanki cydru jabłkowego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Składniki na sos:

  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki,
  • marchewka pokrojona na kawałki,
  • szklanka cydru jabłkowego,
  • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny,
  • 0,5 l bulionu mięsnego,
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia.

Sposób przygotowania:

Mieszamy razem musztardy, czosnek, sól, pieprz i cukier. Nacieramy całą karkówkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną cebulę, marchewkę i świeże zioła. Na wierzchu kładziemy mięso, zalewamy cydrem i przykrywamy folią. Pieczemy około 3 godziny w temperaturze 150-160 stopni.

Sos:

Odkładamy mięso, żeby odpoczęło. Naczynie żaroodporne umieszczamy na palniku (wraz z ziołami i warzywami). Dodajemy cydr, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, aż soki zgęstnieją. Na końcu dajemy żurawinę i doprawiamy do smaku.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości