Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg każda),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 10 pieczarek, posiekanych,
- szalotka, posiekana,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- ½ łyżeczki czosnku w proszku,
- ½ łyżeczki suszonej szałwii,
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki,
- 2 szklanki świeżego szpinaki,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- 4 plastry szynki prosciutto.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy, lekko szklimy posiekaną cebulę i dodajemy drobno posiekane pieczarki. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu i dodajemy tymianek, czosnek granulowany, szałwię, pieprz oraz sól. Podsmażamy do momentu, aż płyn z pieczarek zredukuje się do zera. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szpinak i całość dobrze mieszamy. Zmniejszamy moc palnika do minimum i obsmażamy 5 minut (aż liście szpinaku zmiękną), dodajemy musztardę i mieszamy.
Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. W tym czasie polędwiczkę rozcinamy na płasko, aby uzyskać jak największą powierzchnię mięsa. Doprawiamy ją oliwą z oliwek, solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy plastry szynki prosciutto, pozostawiając ok. 2cm wolnego miejsca z każdej strony. Na szynkę układamy cienką warstwę farszu pieczarkowego. Polędwiczkę rolujemy bardzo ciasno, zawiązujemy za pomocą sznurka wędzarniczego. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy polędwiczkę na złoto. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura mięsa w środku powinna osiągnąć 63 st. C.
Jajka faszerowane mięsem
Składniki:
- 1/4 kg mielonego mięsa wieprzowego,
- 8 jaj,
- pół pora (jasna część),
- 3 łyżki posiekanej pietruszki,
- masło,
- 2 serki topione,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- świeża rzeżucha,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółta ze środka. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy mięso. Jak mięso dobrze się zarumieni, dodajemy serki i posiekaną pietruszkę. Przekładamy całość do blendera i ubijamy mięso na puszystą masę. Nadziewamy białe części jaj. Posypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem.
Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
Składniki:
- 2-2,5 kg karkówki,
- 1/4 szklanki musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki musztardy ziarnistej,
- 2 łyżki rozgniecionego czosnku,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 3 liście laurowe,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2 szklanki cydru jabłkowego,
- łyżka soli,
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Składniki na sos:
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki,
- marchewka pokrojona na kawałki,
- szklanka cydru jabłkowego,
- 2 łyżeczki konfitury z żurawiny,
- 0,5 l bulionu mięsnego,
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia.
Sposób przygotowania:
Mieszamy razem musztardy, czosnek, sól, pieprz i cukier. Nacieramy całą karkówkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną cebulę, marchewkę i świeże zioła. Na wierzchu kładziemy mięso, zalewamy cydrem i przykrywamy folią. Pieczemy około 3 godziny w temperaturze 150-160 stopni.
Sos:
Odkładamy mięso, żeby odpoczęło. Naczynie żaroodporne umieszczamy na palniku (wraz z ziołami i warzywami). Dodajemy cydr, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, aż soki zgęstnieją. Na końcu dajemy żurawinę i doprawiamy do smaku.
Zobacz także:
- Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego
- Wieprzowina na różne sposoby
- Wieprzowina po tajsku – przepisy, które warto wypróbować
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN