Materiał promocyjny

Rolowana pieczeń, jajka faszerowane mięsem i pieczona karkówka w cydrze - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Wieprzowina na świąteczny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha udowodnił, że wieprzowina to idealny składnik udanych świąt Wielkanocy. Sprawdź jego przepisy na rolowaną pieczeń z polędwiczki wieprzowej, jajka faszerowane mięsem oraz pieczoną karkówkę w cydrze i przyprawach. 

Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej

Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg każda),
    • 3 łyżki oliwy z oliwek,
      • 10 pieczarek, posiekanych,
        • szalotka, posiekana,
          • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
            • ½ łyżeczki czosnku w proszku,
              • ½ łyżeczki suszonej szałwii,
                • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
                  • ¼ łyżeczki soli,
                    • ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki,
                      • 2 szklanki świeżego szpinaki,
                        • łyżeczka musztardy Dijon,
                          • 4 plastry szynki prosciutto.

                            Sposób przygotowania:

                            Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy, lekko szklimy posiekaną cebulę i dodajemy drobno posiekane pieczarki. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu i dodajemy tymianek, czosnek granulowany, szałwię, pieprz oraz sól. Podsmażamy do momentu, aż płyn z pieczarek zredukuje się do zera. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szpinak i całość dobrze mieszamy. Zmniejszamy moc palnika do minimum i obsmażamy 5 minut (aż liście szpinaku zmiękną), dodajemy musztardę i mieszamy.

                            Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. W tym czasie polędwiczkę rozcinamy na płasko, aby uzyskać jak największą powierzchnię mięsa. Doprawiamy ją oliwą z oliwek, solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy plastry szynki prosciutto, pozostawiając ok. 2cm wolnego miejsca z każdej strony. Na szynkę układamy cienką warstwę farszu pieczarkowego. Polędwiczkę rolujemy bardzo ciasno, zawiązujemy za pomocą sznurka wędzarniczego. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy polędwiczkę na złoto. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura mięsa w środku powinna osiągnąć 63 st. C.

                            Jajka faszerowane mięsem

                            Jajka faszerowane mięsem
                            Jajka faszerowane mięsem
                            Jajka faszerowane mięsem
                            Źródło: Ola Skowron/East News

                            Składniki:

                            • 1/4 kg mielonego mięsa wieprzowego,
                              • 8 jaj,
                                • pół pora (jasna część),
                                  • 3 łyżki posiekanej pietruszki,
                                    • masło,
                                      • 2 serki topione,
                                        • sól i pieprz do smaku.

                                          Dodatki:

                                          • świeża rzeżucha,
                                            • szczypiorek.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółta ze środka. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy mięso. Jak mięso dobrze się zarumieni, dodajemy serki i posiekaną pietruszkę. Przekładamy całość do blendera i ubijamy mięso na puszystą masę. Nadziewamy białe części jaj. Posypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem.

                                              Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach

                                              Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
                                              Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
                                              Pieczona karkówka w cydrze i przyprawach
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Składniki:

                                              • 2-2,5 kg karkówki,
                                                • 1/4 szklanki musztardy Dijon,
                                                  • 1/4 szklanki musztardy ziarnistej,
                                                    • 2 łyżki rozgniecionego czosnku,
                                                      • 2 łyżki brązowego cukru,
                                                        • 3 liście laurowe,
                                                          • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
                                                            • 2 szklanki cydru jabłkowego,
                                                              • łyżka soli,
                                                                • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

                                                                  Składniki na sos:

                                                                  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki,
                                                                    • marchewka pokrojona na kawałki,
                                                                      • szklanka cydru jabłkowego,
                                                                        • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny,
                                                                          • 0,5 l bulionu mięsnego,
                                                                            • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Mieszamy razem musztardy, czosnek, sól, pieprz i cukier. Nacieramy całą karkówkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną cebulę, marchewkę i świeże zioła. Na wierzchu kładziemy mięso, zalewamy cydrem i przykrywamy folią. Pieczemy około 3 godziny w temperaturze 150-160 stopni.

                                                                              Sos:

                                                                              Odkładamy mięso, żeby odpoczęło. Naczynie żaroodporne umieszczamy na palniku (wraz z ziołami i warzywami). Dodajemy cydr, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, aż soki zgęstnieją. Na końcu dajemy żurawinę i doprawiamy do smaku.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana