Wieprzowina po tajsku – przepisy, które warto wypróbować

Wieprzowina po tajsku
Wieprzowina po tajsku
Źródło: iStockphoto / Getty Images
Wieprzowina po tajsku to aromatyczna potrawa prosto z Tajlandii. Z reguły przygotowywana jest z mleczkiem kokosowym, które jest również ważnym składnikiem zupy tajskiej z wieprzowiną.

Wieprzowina po tajsku jest prostym daniem jednogarnkowym. Niektórzy do jej przygotowania używają sporej ilości warzyw i sezamu. Przepis na wieprzowinę po tajsku każe dodać również czerwoną pastę curry, która nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. 

Wieprzowina po tajsku z mleczkiem kokosowym i nie tylko

Kuchnia tajska to jeden ze znaków rozpoznawczych Tajlandii. Przez wiele lat pozostawała pod silnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Dziś zachwyca smakoszy z całego świata. Proponuje ona aromatyczne i pikantne potrawy. Kojarzy się z ostrą, czerwoną i zieloną pastą curry, sosami rybnymi, trawą cytrynową, bazylią, kolendrą, mleczkiem kokosowym, owocami morza i warzywami. Nie brakuje w niej również mięsa. Na północy kraju dużą popularnością cieszy się wieprzowina, która przygotowywana jest na wiele sposobów.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Wieprzowina po tajsku z warzywami ma wielu wielbicieli. W skład tego dania może wchodzić czerwona papryka, cukinia, pomidory, kapusta pekińska. Smacznym dodatkiem do tej potrawy są także pieczarki. Znana jest też wieprzowina po tajsku ze słodkoorzechowym sezamem, który nadaje potrawom z mięsa orientalnego charakteru. Jednak największą popularnością cieszy się wieprzowina po tajsku z mleczkiem kokosowym , które jest dodawane nie tylko do dań mięsnych. To też składnik potraw rybnych i z owocami morza. Mleczko kokosowe sprawia, że sos, w którym pływają polędwiczki wieprzowe po tajsku, ma aksamitną konsystencję. Dzięki niemu potrawa staje się lekka, aromatyczna i delikatna. Mleczko kokosowe jest jednym z najważniejszych składników zupy tajskiej z wieprzowiną, w której znaleźć można również sos rybny, sojowy, bulion, kiełki, szczypiorek, szalotkę, imbir i czosnek.

Zwolennikom pikantnych przypraw z całą pewnością do gustu przypadnie wieprzowina w sosie curry po tajsku . Pikantny sos z czerwoną pastą curry i warzywami doskonale pasuje do wieprzowiny. Danie to jest sycące i rozgrzewające. Co ważne, nie trzeba iść do restauracji, aby móc go spróbować. Czerwona pasta curry jest dostępna w wielu sklepach. Można ją również przygotować samodzielnie. Dzięki niej polędwiczka wieprzowa po tajsku staje się wyjątkowym daniem. Czerwona pasta curry przygotowywana jest z trawy cytrynowej, szalotki, papryczek chilli, imbiru, czosnku, listków limonki, cytryny, soli, ziaren kolendry, kuminu, oleju, słodkiej i ostrej papryki w proszku.

Ogromną zaletą wieprzowiny po tajsku jest prostota. To danie jednogarnkowe, które nie wymaga od kucharza doświadczenia w gotowaniu smakołyków kuchni azjatyckiej. Z reguły przygotowanie wieprzowiny po tajsku zajmuje 1–1,5 godziny.

Wieprzowina po tajsku – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania dania dla 3–4 osób:

  • 500 g szynki wieprzowej,
    • 250 ml bulionu drobiowego,
      • 200 ml mleczka kokosowego,
        • 2 łyżki pasty curry,
          • 1 czerwona papryka,
            • 1 duża marchewka,
              • 1 cebula dymka,
                • sos rybny i kolendra do smaku,
                  • olej do smażenia.

                    Przygotowanie:

                    Szynkę pokroić w paski. Na patelnię wlać olej i usmażyć mięso. Gdy wieprzowina będzie obsmażona z obu stron, zmniejszyć ogień, po czym dodać pastę curry. Na patelnię wlać gorący bulion oraz mleko kokosowe. Po wymieszaniu wszystkich składników potrawę dusić przez pół godziny. Po upływie tego czasu dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, dymkę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Wszystko razem dusić przez kolejne 30 minut. Na koniec doprawić sosem rybnym.

                    Polędwiczka wieprzowa po tajsku z miodem i masłem orzechowym

                    Do przygotowania wieprzowiny po tajsku z miodem i masłem orzechowym dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:

                    • 200 g polędwiczki wieprzowej, pół papryczki chilli, 1,5 cebuli dymki, mały pęczek świeżej kolendry, pół łyżeczki miodu, 2 łyżki masła orzechowego, pół łyżeczki sosu sojowego, 200 ml mleczka kokosowego, pół łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki czerwonej pasty curry, sok z połowy limonki, sól i pieprz do smaku, 100 g ryżu.

                      Przygotowanie: Mięso pokroić w paski. Papryczkę chilli oczyścić z pestek i drobno posiekać. Pokroić dymkę i posiekać kolendrę. Na patelnię wlać olej, gdy będzie już rozgrzany, usmażyć połowę posiekanej dymki i połowę porcji kolendry, po czym dołożyć papryczkę chilli. Wszystkie składniki wymieszać i dodać wieprzowinę. Potrawę posolić, oprószyć pieprzem i gotować przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać masło orzechowe, pastę curry, miód, sos sojowy oraz mleczko kokosowe. Danie gotować na średnim ogniu przez kwadrans, mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać resztę dymki, kolendry i sok z limonki. Wieprzowinę po tajsku z miodem i masłem orzechowym najlepiej podawać z ryżem (przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      Zobacz także:

                      Autor: Adrian Adamczyk

                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto / Getty Images

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana