Jeszcze lepsza zupa pomidorowa? Sprawdź, co dodać, jeśli jest zbyt kwaśna

Zupa pomidorowa
Sposób na kwaśną pomidorową
Źródło: Westend61/Getty Images
Zupa pomidorowa to jedno z dań kuchni polskiej, które lubi prawie każdy. Jedni jedzą ją bez dodatków, inni z makaronem, a jeszcze inni z ryżem. Jednak co zrobić, aby nie była za kwaśna? Sprawdź, jaki składnik dodać, aby zupa pomidorowa była jeszcze lepsza.

Tajny składnik idealnej zupy pomidorowej - co dodać, kiedy jest za kwaśna?

Przygotowując zupę pomidorową z passaty pomidorowej, koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki, danie może wyjść nam zbyt kwaśne. Co robić w takiej sytuacji, aby uratować zupę? Część osób stosuje cukier, a z tym łatwo przesadzić i wtedy potrawa staje się słodka. Co w takim razie można zrobić?

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Dobrym sposobem jest dodanie ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Jest on nie tylko mniej kaloryczny niż cukier biały, ale również nieco inaczej słodki. Na trzy litrowy garnek wystarczy dodać łyżeczkę ksylitolu. Równie dobrym sposobem jest dodanie sody, która ma odczyn zasadowy i dzięki temu nieco odkwasi naszą zupę. Wystarczy około pół łyżeczki na około pięć litrów zupy.

Jak poprawić smak zupy pomidorowej?

To nie jedyne metody na kwaśną zupę pomidorową. Aby stała się nieco bardziej słodka, warto dodawać inne, słodkie warzywa, np. marchew, korzeń selera lub świeże pomidory. Te ostatnie są świetnym dodatkiem, który wzbogaci smak zupy, zwłaszcza jeśli przygotowujemy ją z passaty lub koncentratu. 

Innym sposobem jest jej zabielenie - dodanie odrobiny mleka lub śmietany, dzięki czemu nabierze łagodnego smaku. Jeśli jednak zupa jest nie tylko zbyt kwaśna, ale dodatkowo zbyt słona, można zagotować w niej ryż lub makaron. Jeśli ktoś nie lubi takich dodatków, to można je odcedzić.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości