Tajny składnik idealnej zupy pomidorowej - co dodać, kiedy jest za kwaśna?
Przygotowując zupę pomidorową z passaty pomidorowej, koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki, danie może wyjść nam zbyt kwaśne. Co robić w takiej sytuacji, aby uratować zupę? Część osób stosuje cukier, a z tym łatwo przesadzić i wtedy potrawa staje się słodka. Co w takim razie można zrobić?
Porady dietetyków
Dobrym sposobem jest dodanie ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Jest on nie tylko mniej kaloryczny niż cukier biały, ale również nieco inaczej słodki. Na trzy litrowy garnek wystarczy dodać łyżeczkę ksylitolu. Równie dobrym sposobem jest dodanie sody, która ma odczyn zasadowy i dzięki temu nieco odkwasi naszą zupę. Wystarczy około pół łyżeczki na około pięć litrów zupy.
Jak poprawić smak zupy pomidorowej?
To nie jedyne metody na kwaśną zupę pomidorową. Aby stała się nieco bardziej słodka, warto dodawać inne, słodkie warzywa, np. marchew, korzeń selera lub świeże pomidory. Te ostatnie są świetnym dodatkiem, który wzbogaci smak zupy, zwłaszcza jeśli przygotowujemy ją z passaty lub koncentratu.
Innym sposobem jest jej zabielenie - dodanie odrobiny mleka lub śmietany, dzięki czemu nabierze łagodnego smaku. Jeśli jednak zupa jest nie tylko zbyt kwaśna, ale dodatkowo zbyt słona, można zagotować w niej ryż lub makaron. Jeśli ktoś nie lubi takich dodatków, to można je odcedzić.
Zobacz także:
- Zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem i nie tylko. Sprawdź nasze klasyczne i nowoczesne przepisy na pyszną zupę pomidorową
- A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami z okazji zakończenia lata
- Przepis na idealną pomidorową. Lepszej nie jedliście
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images