A dio pomidory - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg podłużnych pomidorów
- włoszczyzna
- kilka skrzydełek z kurczaka
- 200 ml śmietanki 36%
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- masło klarowane
- koperek
- natka pietruszki
- bagietka
- 300 g kurek
- szczypior
- 300 g sera żółtego
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania a dio pomidorów
- Z włoszczyzny, skrzydełek, przypraw przygotowujemy rosół.
- Pomidory układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do pieczenia.
- Kiedy rosół będzie już gotowy odcedzamy go ze składników z których się nam zrobił.
- Połowę pomidorów upieczonych miksujemy ze śmietanką. Dodajemy do rosołu.
- Pozostałe układamy w talerzu, i zalewamy zupą.
- Do tego koniecznie zapieksy. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy kurki i bardzo krótko smażymy.
- Na maśle ze smażenia kurek wrzucamy kromki z bagietki, podrumieniamy, zabierając pyszne masło kurkowe do pieczywa.
- Na grzanki wykładamy kurki, posypujemy serem i przykrywamy pokrywką aby ser nam się rozpuścił.
Zobacz także:
- Czy da się zjeść za dużo pomidorów? Sprawdź, jakie są skutki ich "przedawkowania"
- Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora
- Zerwać trudno, nie zjeść ze smakiem jeszcze trudniej. Mikołaj Rey odwiedził pomidorowy raj
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: