A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami z okazji zakończenia lata

A dio pomidoy
A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami z okazji zakończenia lata
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN na pożegnanie lata Andrzej Polan przygotował pyszne przepisy z sezonowymi warzywami. Sprawdź jego przepis na a dio pomidory, czyli zupę pomidorową z pysznymi zapiekankami z kurkami i serem.

A dio pomidory - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg podłużnych pomidorów
    • włoszczyzna
      • kilka skrzydełek z kurczaka
        • 200 ml śmietanki 36%
          • ziele angielskie, liść laurowy
            • sól
              • pieprz
                • szczypta cukru
                  • masło klarowane
                    • koperek
                      • natka pietruszki
                        • bagietka
                          • 300 g kurek
                            • szczypior
                              • 300 g sera żółtego
                                • masło klarowane do smażenia

                                  Sposób przygotowania a dio pomidorów

                                  1. Z włoszczyzny, skrzydełek, przypraw przygotowujemy rosół.
                                    1. Pomidory układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do pieczenia.
                                      1. Kiedy rosół będzie już gotowy odcedzamy go ze składników z których się nam zrobił.
                                        1. Połowę pomidorów upieczonych miksujemy ze śmietanką. Dodajemy do rosołu.
                                          1. Pozostałe układamy w talerzu, i zalewamy zupą.
                                            1. Do tego koniecznie zapieksy. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy kurki i bardzo krótko smażymy.
                                              1. Na maśle ze smażenia kurek wrzucamy kromki z bagietki, podrumieniamy, zabierając pyszne masło kurkowe do pieczywa.
                                                1. Na grzanki wykładamy kurki, posypujemy serem i przykrywamy pokrywką aby ser nam się rozpuścił. 

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości