A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami z okazji zakończenia lata

A dio pomidoy
A dio pomidory, czyli zupa pomidorowa z zapiekankami z okazji zakończenia lata
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN na pożegnanie lata Andrzej Polan przygotował pyszne przepisy z sezonowymi warzywami. Sprawdź jego przepis na a dio pomidory, czyli zupę pomidorową z pysznymi zapiekankami z kurkami i serem.

A dio pomidory - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg podłużnych pomidorów
  • włoszczyzna
  • kilka skrzydełek z kurczaka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • masło klarowane
  • koperek
  • natka pietruszki
  • bagietka
  • 300 g kurek
  • szczypior
  • 300 g sera żółtego
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania a dio pomidorów

  1. Z włoszczyzny, skrzydełek, przypraw przygotowujemy rosół.
  2. Pomidory układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do pieczenia.
  3. Kiedy rosół będzie już gotowy odcedzamy go ze składników z których się nam zrobił.
  4. Połowę pomidorów upieczonych miksujemy ze śmietanką. Dodajemy do rosołu.
  5. Pozostałe układamy w talerzu, i zalewamy zupą.
  6. Do tego koniecznie zapieksy. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy kurki i bardzo krótko smażymy.
  7. Na maśle ze smażenia kurek wrzucamy kromki z bagietki, podrumieniamy, zabierając pyszne masło kurkowe do pieczywa.
  8. Na grzanki wykładamy kurki, posypujemy serem i przykrywamy pokrywką aby ser nam się rozpuścił. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości