Zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem i nie tylko. Sprawdź nasze klasyczne i nowoczesne przepisy na pyszną zupę pomidorową

talerz zupy pomidorowej z makaronem na stole
Shaiith / Getty Images
Zupa pomidorowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma swój autorski sposób, by jego pyszna zupa pomidorowa podbiła smakiem nasze podniebienie. Zupa pomidorowa z pomidorów, na rosole, z przecieru – która wersja jest tą najlepszą? Pora, by wybrać swój ulubiony przepis.

Chociaż w każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób, królową naszych kuchni jest zupa pomidorowa na rosole lub wywarze warzywnym. Wiele osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem zastanawia się, co zrobić, by zupa smakowała jak tradycyjna zupa pomidorowa serwowana przez ich babcie. Są też ci, którzy mają ochotę na pomidorówkę w bardziej nowoczesnym wydaniu. Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów na domową zupę pomidorową.

Tradycyjna zupa pomidorowa z pomidorów

To dobry pomysł na obiad, jeśli marzysz o pysznej zupie pomidorowej jak u babci. Zupa pomidorowa z pomidorów, tych dojrzałych i świeżych, to prawdziwa uczta dla wszystkich domowników. Jak przygotować tradycyjną zupę pomidorową? Podpowiadamy!

Składniki:

· 50 dag świeżych pomidorów,

· 1 pęczek włoszczyzny (30 dag),

· 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,

· 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki,

· 1,5 łyżki posiekanego koperku,

· 0,5 szklanki śmietany,

· sól,

· cukier.

Zupa pomidorowa – przepis:

Aby przygotować wywar na domową zupę pomidorową , należy umyć, obrać i opłukać warzywa. a następnie włożyć je do garnka, skropić olejem i zalać wrzącą wodą. Całość doprawić solą do smaku. Wywar gotować ok. 30 minut.

W międzyczasie należy umyć i pokroić pomidory, a następnie włożyć je do rondla, delikatnie doprawić solą, dodać pozostały olej i dusić przez 10–15 minut. Miękkie pomidory przetrzeć przez sito i dodać do nich przecedzony wywar (pozostałe z wywaru warzywa warto wykorzystać do przygotowania zdrowej sałatki).

Na koniec doprawić zupę pomidorową solą i cukrem do smaku i dodać śmietankę oraz pietruszkę i koperek. Zupa pomidorowa z makaronem? Zupa pomidorowa z ryżem? A może z łazankami? Sam zdecyduj, z czym podasz Twoją tradycyjną zupę pomidorową . W tym przypadku kieruj się jedynie gustem swoim i domowników.

Zupa pomidorowa – krem z serem i bazylią

Ten przepis to wariacja na temat tradycyjnej zupy pomidorowej w iście nowoczesnym stylu. Zupa pomidorowa – krem z pomidorów , zwłaszcza z dodatkiem odrobiny świeżego sera i kilku listków bazylii, to pomysł na szybki i smaczny obiad.

Składniki:

· 1 kg dojrzałych pomidorów,

· 300 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego,

· 1 mała cebula,

· 3 ząbki czosnku,

· łyżka oliwy z oliwek,

· 50 ml białego wina,

· łyżeczka papryki chili lub słodkiej papryki,

· łyżeczka cukru,

· 4 łyżki utartego chudego sera żółtego,

· 3 łyżki posiekanej bazylii.

Zupa pomidorowa – przepis:

W średniej wielkości garnku zeszklić posiekane czosnek i cebulę na oliwie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Gdy całość delikatnie się podsmaży, wlać wino, dodać cukier i chili, a następnie dusić przez kolejne kilka minut. Po chwili wlać do garnka gorący bulion (warzywny lub drobiowy) i zagotować. Przykryć i gotować przez kilka minut, a następnie zdjąć z gazu i całość zblendować na jedwabisty krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak powstałą zupę pomidorową krem najlepiej serwować w eleganckich filiżankach lub salaterkach z odrobiną posiekanej bazylii oraz startego sera na wierzchu.

Zupa pomidorowa z przecieru

Zupa pomidorowa – jak zrobić ją w niedługim czasie? Pyszna zupa pomidorowa może powstać również na bazie przecieru pomidorowego. W jaki sposób?

Składniki:

· 1,7 litra wody,

· 2 kostki bulionu,

· 10 dag koncentratu lub przecieru pomidorowego,

· 1 dag mąki ziemniaczanej,

· liść laurowy,

· pieprz,

· 2 dag masła,

· łyżeczka siekanego koperku,

· makaron nitki.

Zupa pomidorowa – przepis:

Aby przygotować zupę pomidorową z przecieru, należy do wrzącej wody wkruszyć kostki bulionu, gotować 2–3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną rozmąconą z 2–3 łyżkami zimnej wody. Całość wymieszać i zagotować. Dodać liść laurowy, szczyptę pieprzu, masło, a następnie pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posypać zupę koperkiem. Podawać w salaterkach wraz z ugotowanym makaronem. Zupa pomidorowa z makaronem – przepis jest prosty, klasyczny, a efekt więcej niż zadowalający!

Prosta zupa pomidorowa – chłodnik pomidorowy w 5 minut

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, podpowiadamy praktyczny przepis na zupę pomidorową w formie smacznego chłodnika , który idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni.

Składniki:

· 0,5 litra soku pomidorowego,

· 2 szklanki jogurtu,

· 0,5 szklanki śmietany,

· sól,

· pieprz,

· cukier,

· 2 łyżki posiekanego koperku,

· 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Zupa pomidorowa – przepis:

Sok pomidorowy wymieszać z jogurtem, śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem za pomocą trzepaczki. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tak powstałą zupę pomidorową schłodzić w lodówce i serwować w filiżankach. To świetny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły.

Tradycyjna zupa pomidorowa na bulionie, pikantna zupa krem z pomidorów, zupa pomidorowa z przecieru czy odświeżający chłodnik pomidorowy? Która opcja najbardziej zadowoli podniebienia Twoich domowników? Jedno jest pewne – ,,pomidorówka’’ niejedno ma imię! Warto odrobinę poeksperymentować w kuchni, by odkryć wszystkie jej odmiany na nowo.

Zobacz film: Zupa pomidorowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości