Przepisy kulinarne

Klōzki, czyli kluski śląskie według przepisu Klaudiusza Kaufmanna

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Klaudiusz Kaufmann
Specjały kuchni śląskiej u chopa w kuchni

Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN karnawał w wersji śląskiej. Klaudiusz Kaufmann, znany również jako Chop w kuchni, podzielił się z nami przepisem na kluski śląskie, czyli klōzki. Jak je zrobić?

Przepis napisany został w języku śląskim. Numery w nawiasach odsyłają do umieszczonego niżej słowniczka.

Z dziurōm[1] abo[2] bez? Idzie pedzieć[3], że to je tako filozofijoł ślōnski klōzki. Joł[4] tam wia[5] jedno: ani Ōłma[6] Albina, ani Ōłma Ana żodnych[7] dziurōw we klōzkach niy robiōły[8], niy robi ich moja Muter i niy byda robiōł[9] jo. W Polsce sie na nie gołdo[10] ślōnske, a tak po prołwdzie[11]– jak mi to ostatnio pedziała Ciotka Eldza- to łone prziszły z Niymiec.[12] Te richtig[13] ślōnske klōski to sie robi z samych kartołfli[14]: uwarzōnych[15] i surowych. Ale jak je narychtować[16], to już Wōm powia[17] w inkszym ôdcinku:)

Klōzki (Kluski śląskie) - przepis krok po kroku

Co potrza?

  • kartołfle- ciynżko tak pedzieć wiela[18] tych kartołfli trza,[19] bo to przeca żołdyn[20], fto[21] robi klōski, ich niy wołży.[22] Jakby co, to wejście[23] sie ich kilo[24]. Ważne je[25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych[26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa.
  • 1 jajco
  • kartofylmyjl[27]
  • 2-3 łeżki śmiynōnki[28] abo mlyka[29] abo i mlyka skōndynsowanego[30] (co tam mołcie[31])
  • sōl

Sposób przygotowania klusków śląskich

Kartołfle łobiercie[32], uwarzcie i przepresujcie[33]. Potyn[34] uklepcie sie z nich w misce tako gōrka,[35] podzielcie na 4 czyńści (nojlepi zrobić sie nożym[36] taki srogi krziżyk[37]). Jedna czyńść dejcie[38] na bok i w te puste miejsce nasypcie kartofylmyjlu. Terozki cołfcie[39] to wszysko trocha na bok. Wbijcie tam jajco, wlyjcie mlyko i musicie je razym dobrze rozfyrlać.[40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa.[41]

Terezki umyjcie sie rance[42] i biercie[43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōzki- im mańsze tym lepi.[44]

Uwarzcie sie wody, wciepcie[45] tam soli i dołwejcie[46] klōzki- zamiyszjcie[47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły[48] do gorka. Jak przidōm[49] na gōra, to jeszcze nich sie chwila powrōm[50] na małym ôgniu[51]. Na kōniec wyłōnczcie[52] je, przikryjcie[53] i niech sie pocinujōm.[54] I fertich:)

Take klōzki to idzie zjejś z bele czym[55], ale nojlepi ze roladōma[56] i modrōm kapustōm- recept[57] przidzie niyskorzyj.[58] Smacznego.

Słowniczek:

  • 1 ō- samogłoska pomiędzy”o” i „u”
  • 2 albo
  • 3 można powiedzieć
  • 4 ja
  • 5 wiem
  • 6 babcia
  • 7 żadne
  • 8 robiły
  • 9 nie będę robił ja
  • 10 mówi
  • 11 naprawdę
  • 12 one pochodzą z Niemiec
  • 13 naprawdę
  • 14 ziemniaków
  • 15 ugotowanych
  • 16 przygotować
  • 17 innym
  • 18 ile
  • 19 potrzeba
  • 20 przecież nikt
  • 21 kto
  • 22 waży
  • 23 proszę wziąć
  • 24 1 kg
  • 25 jest
  • 26 młodych
  • 27 mąka ziemniaczana
  • 28 śmietany
  • 29 mleka
  • 30 mleko skondensowane
  • 31 macie
  • 32 obierzcie
  • 33 przeciśnijcie
  • 34 później
  • 35 górkę
  • 36 nożem
  • 37 duży krzyżyk
  • 38 dajcie
  • 39 odsuńcie
  • 40 roztrzepać
  • 41 na gładką masę
  • 42 ręce
  • 43 bierzcie
  • 44 im mniejsze tym lepiej
  • 45 wrzućcie
  • 46 proszę dawać
  • 47 pomieszajcie
  • 48 przykleiły
  • 49 wypłyną
  • 50 pogotują się
  • 51 ogniu
  • 52 wyłączcie
  • 53 przykryjcie
  • 54 podochodzą
  • 55 zjeść z czymkolwiek
  • 56 roladami
  • 57 przepis
  • 58 pojawi się później

Klaudiusz Kaufmann zgromadził na swoim FP grono wiernych odbiorców i jak sam przyznaje, spośród owych 55 tysięcy fanów, większość stanowią kobiety. Szczegóły możesz sprawdzić tutaj.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Klaudiusz Kaufmann

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Pozostałe wiadomości