Tych dań zakazano w wiosce olimpijskiej. "Są zbyt ryzykowne"

Kuchnia
Tych dań zakazano w wiosce olimpijskiej
Źródło: Wavebreakmedia/Getty Images
Zdrowa i zrównoważona dieta to połowa sportowego sukcesu. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy Igrzysk Olimpijskich. Jak się okazuje, niektóre popularne produkty spożywcze są jednak zakazane w tamtejszej kuchni. Jakich dań nie będą mogli spróbować zawodnicy w Paryżu?

Jedzenie bywa powodem kłótni i kontrowersji. By uniknąć nieporozumień wizerunkowych, niektóre produkty spożywcze zostały wycofane z wioski olimpijskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ruszyły igrzyska olimpijskie w Paryżu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Dlaczego na Igrzyskach Olimpijskich nie ma awokado?

Sportowcy, zwłaszcza ci, którzy reprezentują olimpijski poziom, muszą bardzo dbać o swoją dietę. Nic więc dziwnego, że kwestie związane z kuchnią na igrzyskach mocno interesują media oraz kibiców. Jak się okazuje olimpijska kuchnia, choć słynie ze zróżnicowanego jadłospisu, w tym roku wprowadziła pewne ograniczenia. Biorąc pod uwagę fakt, iż o medale zawalczy ponad 10 tysięcy zawodników organizatorzy wydarzenia musieli z rozsądkiem zaplanować logistykę związaną z gastronomią. I tak w menu sportowców zabrakło m.in. awokado.

Według informacji Euro Sportu jego brak wynika ze strategii zrównoważonego rozwoju, na którą postawili paryscy organizatorzy. Jak wiadomo, z racji szkodliwości dla środowiska, uprawa awokado od lat jest tematem ekologicznych kontrowersji. Owoc wypiera różnorodność gatunkową, obniża żyzność gleby, sprzyja wylesianiu terenów i pochłania duże ilości wody. By uniknąć nieprzyjemności wizerunkowych oraz postawić na bardziej etyczny wybór organizatorzy igrzysk zrezygnowali z importu wspomnianego owocu.

Te dania wycofano z wioski olimpijskiej

W olimpijskiej stołówce w Saint-Denis kucharze mają przygotowywać około 500 rozmaitych dań z całego świata, tak by każdy z gości poczuł się komfortowo. Niemniej z menu sportowców zniknęło również inne bardzo popularne danie, jakim są frytki. - Są zbyt ryzykowne z powodu obaw o pożar w przypadku frytkownic na głębokim tłuszczu - tłumaczył w wywiadzie z "The New York Times", Charles Guilloy, jeden z szefów kuchni wioski olimpijskiej.

Ponadto w wiosce olimpijskiej zawodnicy nie będą mogli uraczyć się jednym z francuskich specjałów, jakim jest foie gras. Jest to pasztet strasburski produkowany ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Jedna z najdroższych potraw tradycyjnej kuchni tego kraju powstaje w okrutny sposób. Hodowlane na mięso ptactwo jest trzymane w klatkach i karmione siłą za pomocą sondy, tak aby jego wątroba urosła do pożądanych rozmiarów. Jak tłumaczą rezygnację z tego przysmaku organizatorzy igrzysk, "dobrostan zwierząt jest dla wszystkich priorytetem".

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło: eurosport.tvn24.pl

Źródło zdjęcia głównego: Wavebreakmedia/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości