uprawa rośliny

    uprawa rośliny

    Świdośliwa to rozłożysty krzew lub niewielkie drzewo, które warto uprawiać ze względu na jego walory ozdobne i smakowe. W okresie wczesnej wiosny roślinę zdobią liczne, najczęściej białe kwiaty. Owoce świdośliwy są jadalne, wyglądem przypominają borówki. Wykorzystuje się je m.in. do produkcji słodkich przetworów.

    Jałowiec to charakterystyczny krzew z liśćmi w kształcie długich szpilek. Roślina przybiera różne wysokości i formy w zależności od odmiany. Jałowiec pospolity to najczęściej spotykany gatunek, który rośnie w bardzo wielu miejscach. Krzew z łatwością przystosowuje się do niesprzyjających warunków – słabej gleby czy małego nasłonecznienia.

    Głogownik to szybko rosnący, zimozielony krzew, który jest oryginalną ozdobą ogrodu przez cały rok. Dużym powodzeniem cieszy się również głogownik na pniu, który najczęściej sadzi się w donicach lub pojemnikach. Poszczególne odmiany idealnie nadają się do uprawy balkonowej lub tarasowej. Jakie sadzonki warto kupić i jak go uprawiać, aby jak najdłużej cieszyć się czerwonymi liśćmi i pięknymi kwiatami głogownika?

    Czy wiesz, że niektóre rośliny ozdobne można także jeść? Dowiedz się, jakie ma wymagania i jak pielęgnować nasturcję jadalną. Sprawdź, które jej części można dodawać do posiłków, aby wzbogacić ich smak.

    Naparstnica purpurowa występuje dziko na terenie Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Rośnie głównie w lasach, niedaleko strumyków i rzek, często także bezpośrednio przy drogach. W Polsce największe skupiska tej rośliny można spotkać w Karpatach. Jest niezwykle dekoracyjna i zwraca uwagę swoim wyglądem. Dowiedz się, jak wygląda uprawa naparstnicy purpurowej i jak ją rozmnażać.

    Patison posiada wiele odmian, które różnią się pomiędzy sobą zarówno kształtem, jak i kolorem i smakiem. Najpopularniejszymi rodzajami są Disco, Polo F1 Eden oraz Gagat. Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o patisonie.

    Czarna porzeczka to świetnie znana roślina w naszym kraju, bywa uprawiana w ogródkach, rośnie też dziko. Szczególnie często wykorzystuje się jej owoce do zrobienia soku z czarnej porzeczki i różnego rodzaju przetworów. W poniższym artykule zgromadziliśmy wszystkie najważniejsze informacje na temat tej rośliny, które umożliwią jej uprawę i właściwe wykorzystanie.

    Cebula szalotka jest znana od dekad. Pojawiała się w kuchniach naszych prababć, babć i mam. Czy jednak zawsze korzysta się z niej poprawie, wykorzystując w pełni jej walory smakowe i odżywcze? Warto wiedzieć, jak ją hodować i przygotować, by móc czerpać ze źródła witamin i mikroelementów, którym bez wątpienia jest szalotka.

    Chłopcy mają za młodu różne marzenia. Niektórzy chcą być strażakami, inni policjantami, zaś kolejni farmerami czy gwiazdami Internetu. Są też tacy, którzy pragną to połączyć. Filip Chajzer porozmawiał z młodymi rolnikami i odkrył, czym jest agro show-biznes.

    Piękny ogród to marzenie każdego. Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre rośliny mają swoje toksyczne właściwości. Jeśli zdarza nam się podjeść prosto „z krzaczka”, musimy dysponować odpowiednią wiedzą na temat tego, które gatunki mogą być dla nas nie tylko niebezpieczne, ale nawet śmiercionośne. To wiedza szczególnie istotna również jeśli posiadamy dzieci. O pospolitych, toksycznych roślinach w Dzień Dobry TVN opowiedział Dominik Strzelec, ogrodnik, prowadzący program „Polowanie na ogród”.

    Okres urlopowy to ciężki czas dla naszych roślin. Co zrobić, by kwiaty przeżyły wakacje? Najważniejsze, by rośliny dobrze nawodnić przed naszym wyjazdem. Co jeszcze? Z ogrodnikiem Łukaszem Skopem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska.

    Roślinność w domu przynosi wiele korzyści. Takie uprawy jak bazylia, pomidorki koktajlowe możemy uprawiać na oświetlonym parapecie. Swoimi pomysłami na domowe uprawy podzieliła się z nami Katarzyna Dulko-Gaszyna, ekspert IKEA.