Naleśniki z Musli Lo dla aktywnych

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jacek Bilczyński, ekspert ds. żywienia i aktywności fizycznej przygotował posiłki dające mnóstwo energii: domowy napój izotoniczny z solą himalajską, pieczywo chrupkie z wędzonym łososiem, guacamole i solą himalajską oraz naleśniki z Musli Lo, gruszką i kawałkami arbuza.

Domowy napój izotoniczny z solą himalajską

Składniki:

1/3 łyżeczki soli himalajskiej Sante

3 łyżki miodu

sok z limonki

sok z grejpfruta

2 torebki herbaty Mięta Sante

1,5 l wody niegazowanej

Przygotowanie:

W czajniku zagotowujemy ok. 200 ml wody. Zaparzamy w niej mocny napar z mięty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy miód, sok z limonki i grapefruita oraz sól himalajską. Dokładnie mieszamy i dopełniamy pozostałą częścią wody mineralnej.

Pieczywo chrupkie z wędzonym łososiem, guacamole i solą himalajską

Składniki:

5 kromek razowego pieczywa chrupkiego Sante

75 g wędzonego, dzikiego łososia

1 awokado

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

sok z 1/2 limonki

kawałek papryki chili

sól himalajska Sante

Przygotowanie:

Z awokado usuwamy pestkę i obieramy je ze skóry, a następnie miażdżymy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy siekany czosnek, cebulę, sok z limonki oraz odrobinę papryki chili. Doprawiamy solą himalajską. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane guacamole odstawiamy do lodówki na ok. 5 min. Na chrupkim pieczywie układamy kawałki dzikiego, wędzonego łososia oraz niewielką porcję guacamole.

Naleśniki z Musli Lo, gruszką i kawałkami arbuza

Składniki:

1 łyżka mąki żytniej eko Sante

3 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante

75 g Musli Lo bez dodatku cukru z granatem i inuliną Sante

1 łyżka ksylitolu Sante

2 łyżki miodu

2 całe jaja

3 białka

1 gruszka

2 łyżeczki oleju kokosowego

200 g arbuza

szczypta soli himalajskiej Sante

Przygotowanie:

Białka jaj odrobinę solimy solą himalajską i ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, otręby, łyżkę ksylitolu oraz 3 łyżki Musli Lo. Mieszamy na ciasto. Smażymy niewielkie naleśniki i wycinamy z nich szklanką kółka o średnicy ok. 10 cm. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy miód oraz pozostałą część musli i nieustannie mieszamy. Po minucie dodajemy obraną i pokrojoną na plasterki gruszkę. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 30 sek. Układamy naprzemiennie naleśnik, ciepły plasterek gruszki, naleśnik, ciepły plasterek gruszki, naleśnik.

Polewamy miodem z musli z patelni. Dekorujemy kawałkami arbuza.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości