Ambasador Meksyku podał nam przepis na tradycyjne guacamole: "Jest jeden tip"

W gościach u ambasadora Meksyku
Źródło: Dzień Dobry TVN
W gościach u ambasadora Meksyku (napisy)
W gościach u ambasadora Meksyku (napisy)
Śladami rdzennych mieszkańców Ameryki
Śladami rdzennych mieszkańców Ameryki
Japońskie korzenie polskiej aktorki
Japońskie korzenie polskiej aktorki
Brazylijka na tropie polskich korzeni
Brazylijka na tropie polskich korzeni
Osi Ugonoh z "Top Model" o korzeniach, rodzinie i rasizmie. "Czuję się Polką, ale też czuję się Nigeryjką. Chodzi o to, by celebrować różnorodność"
Osi Ugonoh z "Top Model" o korzeniach, rodzinie i rasizmie. "Czuję się Polką, ale też czuję się Nigeryjką. Chodzi o to, by celebrować różnorodność"
Duchowa podróż do rdzennych mieszkańców Ameryki
Duchowa podróż do rdzennych mieszkańców Ameryki
Juan Sandoval Mendiolea od dwóch lat jest ambasadorem Meksyku w Polsce. Reporterowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu pokazał swój dom oraz opowiedział o kulturze i kuchni. - Kocham pierogi - podkreślił dyplomata.

W gościach u ambasadora Meksyku

Juan Sandoval Mendiolea przyjechał do Polski z Nowego Jorku, gdzie przez 7 lat był zastępcą ambasadora przy ONZ. Zabrał ze sobą wiele rzeczy (m.in. rzeźby, obrazy), które przypominają mu ojczyznę.

- Widzę tu kilka dzieł sztuki, które wydają się interesujące, np. to serce - zauważył Mateusz Hładki. - To nowoczesna interpretacja ex voto. Uwielbiam ex votos, które były wyrazem wdzięczności dla świętych lub Maryi - wyjaśnił ambasador.

W jego domu odnajdziemy również piękną meksykańską ceramikę, ale jest i polski akcent - wazon z Bolesławca. - Wygląda bardzo podobnie do Talavery z Meksyku - zaznaczył rozmówca Dzień Dobry TVN.

Polsko-meksykańska kuchnia i guacamole

Juan Sandoval Mendiolea - jak przyznał w rozmowie z Mateuszem Hładkim - uwielbia polskie pierogi, do których dodaje meksykański akcent.

- Opracowaliśmy w tym domu mieszankę pierogów. To przepis na fuzję polskich pierogów z mole. Mole jest naszym daniem narodowym lub sosem narodowym, który mamy z Oaxaca. Czarny lub poblano i wspaniale komponuje się z pierogami, więc jest to meksykańsko-polska współpraca, jeśli chodzi o bardzo dobrą przystawkę - przyznał ambasador.

Tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, a ambasador pokazał widzom Dzień Dobry TVN, jak przygotować guacamole, czyli dip z awokado.

- Mamy awokado, które jest podstawą. [...] Tradycyjnie kucharze w Meksyku używają molcajete. To moździerz wykonany z kamienia wulkanicznego. Użyjemy trochę cebuli, kolendry, która jest bardzo ważna, trochę pomidora, ale tylko trochę. Jest jeszcze jeden tip. Możesz dodać trochę mango lub ogórka zamiast pomidora. [...] I sól - tłumaczył krok po kroku Juan Sandoval Mendiolea.

Posłuchaj całej rozmowy z ambasadorem w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości