Składniki:
500 g ziemniaków
500 g śliwek węgierek
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
Sól
Kwaśna śmietana, cukier i bułka tarta do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i gotuj w łupinkach. Po ugotowaniu obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj z jajkami, mąką, szczypta soli. Z ciasta lep wałeczki, odrywaj po kawałku ciasta. Z ciasta formuj niewielkie placuszki na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki, zlep dokładnie brzegi. Knedle gotuj 2-3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię). Knedle podawaj ze śmietaną lub bułką tartą i cukrem.
Porady:
1. Na knedle najlepiej wybrać ziemniaki mączyste o dużej zwartości skrobi (np. Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw).
2. Ziemniaki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w łupinkach (nie obieramy) tak aby wsiąkły jak najmniej wody (im więcej wody ziemniakach tym więcej trzeba dodać mąki.
3. Jeszcze gorące i obrane ziemniaki przepuścić przez praskę (nie miksować, nie blendować, bo nie będą puszyste).
4. Knedle najlepiej smakują jesienią w sezonie śliwkowym.
5. Najlepsze śliwki to węgierki, małe słodkie dojrzałe.
6. Dojrzałe śliwki to takie gdzie masz problemu aby pozbyć się pestki.
7. Knedle gotuj 2-3 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
8. Gotuj w lekko osolonej wodzie.
9. Ciasta nie słodzimy dlatego dobrze dodać cukier po ugotowaniu na talerz.
10. Tradycyjnie podaje się knedle z bułką tartą lub śmietaną.
11. Istnieją też knedle z truskawkami, morelami, czereśniami a nawet agrestem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN