Knedle ze śliwkami węgierkami. Przepis Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach, której pomagała zwyciężczyni "MasterChef Junior" Natalia Paździor. Dziewczyny przygotowały knedle ze śliwkami. Jakie ziemniaki są najlepsze na knedle? I czy można je rozdrobnić blenderem?

Składniki:

500 g ziemniaków

500 g śliwek węgierek

250 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

Sól

Kwaśna śmietana, cukier i bułka tarta do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i gotuj w łupinkach. Po ugotowaniu obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj z jajkami, mąką, szczypta soli. Z ciasta lep wałeczki, odrywaj po kawałku ciasta. Z ciasta formuj niewielkie placuszki na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki, zlep dokładnie brzegi. Knedle gotuj 2-3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię). Knedle podawaj ze śmietaną lub bułką tartą i cukrem.

Porady:

1. Na knedle najlepiej wybrać ziemniaki mączyste o dużej zwartości skrobi (np. Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw).

2. Ziemniaki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w łupinkach (nie obieramy) tak aby wsiąkły jak najmniej wody (im więcej wody ziemniakach tym więcej trzeba dodać mąki.

3. Jeszcze gorące i obrane ziemniaki przepuścić przez praskę (nie miksować, nie blendować, bo nie będą puszyste).

4. Knedle najlepiej smakują jesienią w sezonie śliwkowym.

5. Najlepsze śliwki to węgierki, małe słodkie dojrzałe.

6. Dojrzałe śliwki to takie gdzie masz problemu aby pozbyć się pestki.

7. Knedle gotuj 2-3 minut po wypłynięciu na powierzchnię.

8. Gotuj w lekko osolonej wodzie.

9. Ciasta nie słodzimy dlatego dobrze dodać cukier po ugotowaniu na talerz.

10. Tradycyjnie podaje się knedle z bułką tartą lub śmietaną.

11. Istnieją też knedle z truskawkami, morelami, czereśniami a nawet agrestem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości