Morele - owoc bogaty w witaminy
Morele są niezwykle bogate w wiele witamin. Mają 25 razy więcej witaminy B2 niż brzoskwinie, ale są także źródłem żelaza, potasu, fosforu. Ich spożywanie wzmacnia i regeneruje organizm, wspomagają też tworzenie czerwonych ciałek krwi. Ważna wiadomość dla osób na diecie - morele są dość kaloryczne. Surowa morela ma w 100 gramach 40 kcal, a suszona aż 300 kcal.
Olej z nasion moreli wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym oraz perfumeryjnym. Morela jest trudna w uprawie. Wymaga dużo światła i ciepła. Bardzo źle wpływają na nią długotrwałe opady. Wówczas owoce gniją.
Przepis na dżem z moreli
Dżem z moreli idealnie sprawdzi się w trakcie śniadania do bułek, chleba czy francuskich rogalików. Będzie idealny także jako uzupełnienie ciast. Coraz chętniej wykorzystywany jest także jako dodatek do wykwintnych dań, a szczególnie delikatnych mięs, np. do jagnięciny.
Warto wiedzieć jak go przyrządzić, dlatego poznajcie ten prosty przepis.
Składniki na dżem morelowy:
- 1 kg moreli
- szklanka cukru (ok. 250 g.)
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie dżemu z moreli:
- Umyj kilogram moreli. Każdą przekrój na pól i wyjmij pestkę. Jeśli chcemy, aby dżem był delikatniejszy można obrać owoce ze skórki.
- Następnie owoce należy umieścić w garnku, wlać sok z cytryny i zasypać wszystko szklanką cukru.
- Należy ustawić średnią moc palnika, a kiedy zauważysz, że owoce zaczynają się gotować zmniejsz ją. Dżem trzeba mieszać co jakiś czas. Najlepiej drewnianą łyżką. Owoce zaczną tworzyć jednolitą masę.
- Dżem z moreli będzie gotował się około dwóch godzin. Później należy już tylko przelać masę do wyparzonych słoików, pamiętając, aby nie zapełniać ich do końca.
- Ostatnią czynnością jest pasteryzacja. Powinna trwać maksymalnie 40 minut. Prawidłowo zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 st. C.
Zobacz także:
Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?
Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
Zobacz wideo: Morele pod kruszonką
Autor: Daria Pacańska