Materiał promocyjny

Trele morele

Andrzej Polan postawił dziś na morele! W kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował: tiramisu z morelami, babeczki z morelami, morele pod kruszonką. Smacznego!

fot. Bartosz Krupa / East News

Tiramisu z karmelem i smażonymi morelami

Składniki:

500 g sera mascarpone

200 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

100 g orzechów laskowych

100 ml likieru amaretto

50 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

3 szt. żółtek

2 opakowania biszkoptów

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Cukier drobny trzcinowy „Cukier Królewski” umieszczamy na patelni i przygotowujemy karmel. Do karmelu dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy razem i ostrożnie (aby się nie poparzyć!) wylewamy na pergamin. Następnie przykrywamy drugim pergaminem i rozwałkowujemy na cienki placek. Prawie jak ciasto na makaron. Odstawiamy karmel, aby całkowicie ostygł. Żółtka ucieramy z cukrem drobnym białym„Cukier Królewski” na puch. Łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy ostudzony karmel, który drobno kruszymy na małe kawałki. Kawę rozpuszczamy w niedużej ilości wody, dodajemy troszkę amaretto. W tzw. nasączu umieszczamy na chwilę biszkopty i wykładamy nimi dno tortownicy. Przekładamy mascarpone z karmelem. Trzy powtórzenia wystarczą. Morele przekrawamy na ćwiartki i przesmażamy na patelni z dodatkiem cukru drobnego trzcinowego „Cukier Królewski” oraz pozostałym amaretto. Lekko ostudzamy i wykładamy na wierzch naszego ciasta.

Babeczki kruche z migdałowym środkiem i morelami

Składniki:

Ciasto

400 g mąki

200 g masła

4 szt. żółtek

150 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

Sól

Morele do ciasta

500 g moreli

200 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

100 g śmietany kremówki

Masa migdałowa:

200 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

200 g płatków migdałowych

200 g masła

100 g cukru perlistego „Cukier Królewski”

20 g mąki

3 szt. jajek

Przygotowanie ciasta:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy wysmarowane foremki ciastem. Przygotowane wstawiamy do piekarnika i wypiekamy na lekko złoty kolor.

Przygotowanie moreli:

Morele wstawiamy na moment do wrzącej wody, a po chwili do bardzo zimnej wody. Obieramy ze skórki i kroimy połowę owoców w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy cukier drobny trzcinowy „Cukier Królewski”, robimy karmel, dodajemy śmietanę i mieszamy razem. Na koniec wrzucamy obrane ćwiartki moreli. Na wypieczone ciasto kładziemy po łyżce powstałej konfitury.

Przygotowanie masy:

Masło ucieramy z cukrem drobnym białym „Cukier Królewski” na puch, dodajemy jajka i ucieramy. Do masy dodajemy pokruszone bardzo drobno migdały i mąkę. Masę migdałową umieszczamy w foremkach z ciastem i konfiturą. Na wierzch wykładamy plastry obranych moreli, wszystko posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski” i wstawiamy raz jeszcze do piekarnika na około 15 minut. Temperatura wypiekania to 180 stopni. Smacznego!

Morele pod kruszonką

Składniki:

500 g świeżych moreli

150 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

200 g masła

100 g orzechów włoskich

100 g mąki

20 g masła

lody waniliowe

Przygotowanie:

Morele wrzucamy do wrzątku, sparzamy, obieramy ze skóry. Kroimy na połówki, układamy w formie do zapiekania wysmarowanej masłem i posypanej niedużą ilością cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Masło, mąkę, orzechy oraz pozostały cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” łączymy razem i przygotowujemy tzw. kruszonkę. Wykładamy ją na owoce, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Owoce z kruszonką podajemy z lodami waniliowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości