fot. Bartosz Krupa / East News
Tiramisu z karmelem i smażonymi morelami
Składniki:
500 g sera mascarpone
200 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
100 g orzechów laskowych
100 ml likieru amaretto
50 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
3 szt. żółtek
2 opakowania biszkoptów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Cukier drobny trzcinowy „Cukier Królewski” umieszczamy na patelni i przygotowujemy karmel. Do karmelu dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy razem i ostrożnie (aby się nie poparzyć!) wylewamy na pergamin. Następnie przykrywamy drugim pergaminem i rozwałkowujemy na cienki placek. Prawie jak ciasto na makaron. Odstawiamy karmel, aby całkowicie ostygł. Żółtka ucieramy z cukrem drobnym białym„Cukier Królewski” na puch. Łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy ostudzony karmel, który drobno kruszymy na małe kawałki. Kawę rozpuszczamy w niedużej ilości wody, dodajemy troszkę amaretto. W tzw. nasączu umieszczamy na chwilę biszkopty i wykładamy nimi dno tortownicy. Przekładamy mascarpone z karmelem. Trzy powtórzenia wystarczą. Morele przekrawamy na ćwiartki i przesmażamy na patelni z dodatkiem cukru drobnego trzcinowego „Cukier Królewski” oraz pozostałym amaretto. Lekko ostudzamy i wykładamy na wierzch naszego ciasta.
Babeczki kruche z migdałowym środkiem i morelami
Składniki:
Ciasto
400 g mąki
200 g masła
4 szt. żółtek
150 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
Sól
Morele do ciasta
500 g moreli
200 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
100 g śmietany kremówki
Masa migdałowa:
200 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
200 g płatków migdałowych
200 g masła
100 g cukru perlistego „Cukier Królewski”
20 g mąki
3 szt. jajek
Przygotowanie ciasta:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy wysmarowane foremki ciastem. Przygotowane wstawiamy do piekarnika i wypiekamy na lekko złoty kolor.
Przygotowanie moreli:
Morele wstawiamy na moment do wrzącej wody, a po chwili do bardzo zimnej wody. Obieramy ze skórki i kroimy połowę owoców w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy cukier drobny trzcinowy „Cukier Królewski”, robimy karmel, dodajemy śmietanę i mieszamy razem. Na koniec wrzucamy obrane ćwiartki moreli. Na wypieczone ciasto kładziemy po łyżce powstałej konfitury.
Przygotowanie masy:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym „Cukier Królewski” na puch, dodajemy jajka i ucieramy. Do masy dodajemy pokruszone bardzo drobno migdały i mąkę. Masę migdałową umieszczamy w foremkach z ciastem i konfiturą. Na wierzch wykładamy plastry obranych moreli, wszystko posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski” i wstawiamy raz jeszcze do piekarnika na około 15 minut. Temperatura wypiekania to 180 stopni. Smacznego!
Morele pod kruszonką
Składniki:
500 g świeżych moreli
150 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
200 g masła
100 g orzechów włoskich
100 g mąki
20 g masła
lody waniliowe
Przygotowanie:
Morele wrzucamy do wrzątku, sparzamy, obieramy ze skóry. Kroimy na połówki, układamy w formie do zapiekania wysmarowanej masłem i posypanej niedużą ilością cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Masło, mąkę, orzechy oraz pozostały cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” łączymy razem i przygotowujemy tzw. kruszonkę. Wykładamy ją na owoce, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Owoce z kruszonką podajemy z lodami waniliowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN