Miodowe morele w syropie. Zamknij lato w słoiku

Miodowe morele w syropie
olgakr/Getty Images
Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.

Morele to iście wakacyjne owoce. Zabieramy je na plażę, by spałaszować jako przekąskę. Latem dodajemy je do owsianki lub ulubionego musli, a także pieczemy z nimi ciasta. Natomiast miodowe morele w syropie są świetnym dodatkiem do dań i deserów.

Przepis na miodowe morele w syropie

Składniki na miodowe morele w syropie:

  • 1 kg dojrzałych moreli,
    • 1 szklanka miodu wielokwiatowego,
      • 2 szklanki wody,
        • sok z 1 cytryny.

          Jak przyrządzić miodowe morele w syropie:

          Dojrzałe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim przez około minuty. Sparzone owoce obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, po czym przełożyć do wyparzonych słoików.

          Z wody i miodu ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny. Gorącym syropem zalać morele.

          Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. Dzięki pasteryzacji morelami w syropie możemy cieszyć się nie tylko latem, ale o każdej porze roku.

            Miodowe morele w syropie - do czego dodać?

            Miodowe morele w syropie wspaniale komponują się z naleśnikami, racuszkami, lodami, ale i... mięsem. Można je również dodać do ulubionego smoothie. Natomiast naszym faworytem są miodowe morele w syropie zapiekane pod kruszonką . Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać mielonymi migdałami i kruszonką przygotowaną z masła i mąki. Piec w 180 stopniach, dopóki kruszonka się nie zarumieni. Deser spożywać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

            Zobacz wideo: Morele pod kruszonką

            Dzień Dobry TVN

            Zobacz także:

            Dżem z agrestu - zdrowy przysmak z owoców sezonowych. Jak go zrobić?

            Nalewka z czarnej porzeczki. Jak ją przygotować?

            Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny?

            Autor: Dominika Czerniszewska

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
            Materiał promocyjny

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana