Morele to iście wakacyjne owoce. Zabieramy je na plażę, by spałaszować jako przekąskę. Latem dodajemy je do owsianki lub ulubionego musli, a także pieczemy z nimi ciasta. Natomiast miodowe morele w syropie są świetnym dodatkiem do dań i deserów.
Przepis na miodowe morele w syropie
Składniki na miodowe morele w syropie:
- 1 kg dojrzałych moreli,
- 1 szklanka miodu wielokwiatowego,
- 2 szklanki wody,
- sok z 1 cytryny.
Jak przyrządzić miodowe morele w syropie:
Dojrzałe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim przez około minuty. Sparzone owoce obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, po czym przełożyć do wyparzonych słoików.
Z wody i miodu ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny. Gorącym syropem zalać morele.
Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. Dzięki pasteryzacji morelami w syropie możemy cieszyć się nie tylko latem, ale o każdej porze roku.
Miodowe morele w syropie - do czego dodać?
Miodowe morele w syropie wspaniale komponują się z naleśnikami, racuszkami, lodami, ale i... mięsem. Można je również dodać do ulubionego smoothie. Natomiast naszym faworytem są miodowe morele w syropie zapiekane pod kruszonką . Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać mielonymi migdałami i kruszonką przygotowaną z masła i mąki. Piec w 180 stopniach, dopóki kruszonka się nie zarumieni. Deser spożywać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Zobacz wideo: Morele pod kruszonką
Zobacz także:
Dżem z agrestu - zdrowy przysmak z owoców sezonowych. Jak go zrobić?
Nalewka z czarnej porzeczki. Jak ją przygotować?
Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny?
Autor: Dominika Czerniszewska