Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym
Składniki:
Kasza gryczana - 1 torebka
Cukier - 100g
Masło - 1 łyżeczka
Śmietana - 2 łyżki
Jogurt gęsty - 1 opakowanie
Morele - 500g
Miód - 2 łyżki
Lody waniliowe
Olej do smażenia
Mięta świeża
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy mocno i smażymy suchą kaszę kilka sekund, do momentu aż się otworzy. Osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietanę. Chwilę gotujemy do momentu aż wszystko dokładnie się połączy. Gorącym zalewamy kaszę i mieszamy. Morele pozbywamy pestek i przesmażamy na patelni na miodzie. Morele wykładamy na talerz, kładziemy porcję gęstego jogurtu i posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi
Składniki:
Jogurt gęsty - 4 opakowania
Cukier - 1szkl
Budyń waniliowy - 4szt
Jaja - 6szt
Olej - 1/2szkl
Herbatniki kruche - 20szt
Jagody - 2 łyżki
Jeżyna, malina, truskawka,
Świeża mięta
Cukier puder
Przygotowanie:
Z żółtek i połowy cukru przygotowujemy puszysty kogel-mogel. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na puch. Do żółtek dodajemy stopniowo jogurt gęsty, następnie dodajemy budyń waniliowy. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Herbatniki blendujemy i wysypujemy na dno tortownicy. Jagody miksujemy i łączymy z 6 łyżkami masy jogurtowej. Pozostałą masę wylewamy na herbatniki. Na wierzch wylewamy masę z jagodami, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasta na wierzchu układamy owoce leśne, listki mięty i posypujemy cukrem pudrem.
Napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady
Składniki:
Malina mrożona - 500g
Malina świeża - 200g
Rabarbar - 2 łodygi
Cukier do smaku
Jogurt gęsty - 1 opakowanie
Czekolada biała - 1szt
Przygotowanie:
Czekoladę wstawiamy do lodówki i ścieramy na tarce. Rabarbar gotujemy z cukrem do momentu aż zacznie nam robić się prawie syrop. Przecedzamy i schładzamy. Maliny mrożone miksujemy, dodajemy syrop z rabarbaru, jogurt gęsty i miksujemy krótko. Masę prawie jak lody wykładamy do pucharków, wysypujemy maliny świeże, jeszcze porcja jogurtu gęstego i starta czekolada.
Chłodnik jabłkowo-kokosowy
Składniki:
Jabłka zielone - 1kg
Mleko kokosowe - 2 opakowania
Jogurt gęsty -1 opakowanie
Miód - 2 łyżki
Sok jabłkowy naturalny - 250 ml
Cytryna - 1szt
Kardamon mielony do smaku
Przygotowanie;
Jabłka kroimy na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny, miodem i kardamonem, ale w małej ilości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż delikatnie się przyrumienią. Obieramy ze skóry i miąższ miksujemy z sokiem jabłkowym. Do jabłek dodajemy jeszcze jogurt gęsty mleko kokosowe, wszystko mieszamy i schładzamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN