Tarta ze szczawiem i serem kozim
Składniki:
2 opak. ciasta francuskiego
8 pęczków świeżego szczawiu
cebula dymka
300 g sera koziego
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
Formy do tarty wylepiamy rozwałkowanym ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy szczaw pozbawiony grubych włókien. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. na koniec dodajemy posiekany koperek i surowe jajko. Farsz wykładamy na podpieczony spód, posypujemy serem kozim i wstawiamy do pieczenia ponownie na około 15 minut.
Zupa szczawiowa z jajkami faszerowanymi
Składniki:
6 pęczków szczawiu
ząbek czosnku
włoszczyzna młoda
4 żółtka
4 łyżki masła klarowanego
200 ml śmietany kremówki
Sól, pieprz, cukier
bagietka
10 jajek
Koperek, cebula dymka,
200 g pieczarek
2 łyżki musztardy rosyjskiej
Jajka gotujemy na twardo, jeszcze ciepłe przecinamy ostrym nożem na połówki i wyjmujemy środki, zachowując skorupki. Jajka przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion. Pieczarki przesmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulkę dymkę. Łączymy z jajkami, musztardą dużą ilością kopru, pieprzem i solą. Napełniamy farszem skorupki, panierujemy w bułce z serem parmezan i obsmażamy na złoty kolor na maśle. Na pozostałym maśle przesmażamy czosnek, kiedy tylko się podrumieni wyjmujemy z patelni i dodajemy szczaw, krótko smażymy. Zalewamy bulionem i miksujemy na krem. Żółtka mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gotującej zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodajemy koperek. bagietkę obsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzanką i jajkami faszerowanymi.
Kotlety jajeczne z sosem szczawiowym i młodymi ziemniakami
Składniki:
10 jajek
100 g tartego sera żółtego
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
200 g szynki wędzonej
2 bułki kajzerki
mleko
Sól, pieprz, ostra papryka,
2 pęczki szczawiu
pęczek cebuli dymki
0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
200 ml śmietany kremówki
masło klarowane do smażenia
kg młodych ziemniaków
Jajka gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy. Szynkę kroimy bardzo drobno, ser ścieramy na tarce i dodajemy do jajek. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i rozdrobnioną dodajemy do jajek. Cebulę dymkę siekamy, podobnie koperek, natkę i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy żółtko surowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Masę porcjujemy obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor na maśle. Na maśle przesmażamy cebulkę dodajemy szczaw chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Lekko odparowujemy i na koniec doprawiamy musztardą i pieprzem, oraz odrobiną cukru. Kotlety podajemy z sosem szczawiowym i młodymi gotowanymi ziemniakami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN