Kucharz Kacper Sproski zrobił arancini z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką ramiro, ricottą cytrynową z bobem i miętą oraz "tiramisu" z truskawkami. Przepisy poniżej.
Arancini z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką ramiro i ricottą cytrynową z bobem i miętą
Składniki:
- Ryż arborio 300 g
- Szalotka 50 g
- Grana padano tarte 250 g
- Mascarpone 200 g
- Czosnek obrany 30 g
- Bulion wege 2 l
- Białe wino 250 ml
- Masło 30 g
- Papryka ramiro 3 szt
- Suszone pomidory 300 g
- Ricotta 500 g
- Cytryna 4 szt
- Olej 2l
- Bób 200 g
- Mięta doniczka duża x1
- Świeże zioła (natka pietruszki, kolendra)
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Jajka 5 szt
- Mleko 0,5 l
- Bułka tarta 300 g
- Mąka pszenna 300 g
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek pokrój na drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj ryż i przez 2-3 min praż na patelni, dodaj białe wino i zredukuj. Stopniowo co jakiś czas dodawaj bulion warzywny i mieszaj. Ryż musisz ugotować na al dente, następnie przełóż go na blaszkę i schłódź. Wyjmij ryż z lodówki, dopraw, dodaj masacrpone, tarte grana padano (150 g), posiekane suszone pomidory i wymieszaj na jednolitą masę. Porcjuj kulke po 35-40 g, opanieruj i usmaż na oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
Paprykę ramiro posól, polej olejem i przełóż do nagrzanego piekarnika na 240 stopni na 8-10 min. Wyjmij, przykryj folią aluminiową na 15 min a potem obierz z skóry.
Zblanszuj bób w osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie przełóż go do zimnej wody i obierz. Ricottę wymieszaj z porwaną miętą, skórka z cytryny, bobem, tartym grana padano, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
"Tiramisu" z truskawkami
Składniki:
- Biszkopty savojardi 0,5 kg
- Świeże truskawki 2 kg
- Espresso 500 ml
- Mascarpone 1 kg
- Śmietanka 36% 550 ml
- Likier amaretto 100 ml
- Żółtko 140 g
- Cukier 150 g
- Syrop truskawkowy 100 ml
- Syrop z kwiatów bzu 250 ml
- Liofilizowane truskawki 200 g
Przygotowanie:
Utrzyj żółtko z cukrem, stopniowo dolewaj śmietankę i ubijaj w robocie planetarnym, następnie wkręć mascarpone i syrop z truskawek.
W brytfance ułóż pierwszą warstwę kremu. Wystudzoną i zaparzoną kawę wymieszaj z amaretto. Biszkopty savojardi namocz w kawie i przełóż na krem.
Kolejną część kremu wymieszaj z pokrojonymi truskawkami i przełóż na biszkopty, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa kremu z truskawkami. Liofilizowane truskawki zmiksuj na puder i posyp całość, używając sitka.
Przygotowanie:
Zobacz także:
- Włoskie dania Vovy Testardiego. Poznaj smak Włoch
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Włoskie wypieki Mariety Mareckiej. Sprawdź, jak przygotować foccacię, ciabatę i inne
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Lesyy/Getty Images