Materiał promocyjny

Arancini i tiramisu z truskawkami, czyli kuchnia włoska według przepisów Kacpra Sproskiego

tiramisu z truskawkami
Kuchnia włoska. Przepisy na arancini i tiramisu z truskawkami
Źródło: Lesyy/Getty Images
W Dzień Dobry TVN szef kuchni Kacper Sproski przyrządził arancini z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką ramiro, ricottą cytrynową z bobem i miętą oraz "tiramisu" z truskawkami. Sprawdź przepisy.

Kucharz Kacper Sproski zrobił arancini z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką ramiro, ricottą cytrynową z bobem i miętą oraz "tiramisu" z truskawkami. Przepisy poniżej.

Arancini z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką ramiro i ricottą cytrynową z bobem i miętą

Składniki:

  • Ryż arborio 300 g
  • Szalotka 50 g
  • Grana padano tarte 250 g
  • Mascarpone 200 g
  • Czosnek obrany 30 g
  • Bulion wege 2 l
  • Białe wino 250 ml
  • Masło 30 g
  • Papryka ramiro 3 szt
  • Suszone pomidory 300 g
  • Ricotta 500 g
  • Cytryna 4 szt
  • Olej 2l
  • Bób 200 g
  • Mięta doniczka duża x1
  • Świeże zioła (natka pietruszki, kolendra)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Jajka 5 szt
  • Mleko 0,5 l
  • Bułka tarta 300 g
  • Mąka pszenna 300 g

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek pokrój na drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj ryż i przez 2-3 min praż na patelni, dodaj białe wino i zredukuj. Stopniowo co jakiś czas dodawaj bulion warzywny i mieszaj. Ryż musisz ugotować na al dente, następnie przełóż go na blaszkę i schłódź. Wyjmij ryż z lodówki, dopraw, dodaj masacrpone, tarte grana padano (150 g), posiekane suszone pomidory i wymieszaj na jednolitą masę. Porcjuj kulke po 35-40 g, opanieruj i usmaż na oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

Paprykę ramiro posól, polej olejem i przełóż do nagrzanego piekarnika na 240 stopni na 8-10 min. Wyjmij, przykryj folią aluminiową na 15 min a potem obierz z skóry.

Zblanszuj bób w osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie przełóż go do zimnej wody i obierz. Ricottę wymieszaj z porwaną miętą, skórka z cytryny, bobem, tartym grana padano, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

"Tiramisu" z truskawkami

Składniki:

  • Biszkopty savojardi 0,5 kg
  • Świeże truskawki 2 kg
  • Espresso 500 ml
  • Mascarpone 1 kg
  • Śmietanka 36% 550 ml
  • Likier amaretto 100 ml
  • Żółtko 140 g
  • Cukier 150 g
  • Syrop truskawkowy 100 ml
  • Syrop z kwiatów bzu 250 ml
  • Liofilizowane truskawki 200 g

Przygotowanie:

Utrzyj żółtko z cukrem, stopniowo dolewaj śmietankę i ubijaj w robocie planetarnym, następnie wkręć mascarpone i syrop z truskawek.

W brytfance ułóż pierwszą warstwę kremu. Wystudzoną i zaparzoną kawę wymieszaj z amaretto. Biszkopty savojardi namocz w kawie i przełóż na krem.

Kolejną część kremu wymieszaj z pokrojonymi truskawkami i przełóż na biszkopty, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa kremu z truskawkami. Liofilizowane truskawki zmiksuj na puder i posyp całość, używając sitka.

Przygotowanie:

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości