Joanna Przetakiewicz zdradza przepis na makaron: "Hit na weekend"

Joanna Przetakiewicz
Kamil Piklikiewicz/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami swoim sprawdzonym przepisem na makaron w wersji wegetariańskiej. Projektantka przyznała, że to danie należy do ulubionych jej średniego syna. Jak przygotować rozgrzewającą zimową pastę z pomidorami?

Makaron z pomidorami według Joanny Przetakiewicz

Zwykle na Instagramie Joanny Przetakiewicz możemy podziwiać twórczość kulinarną jej ukochanego Rinke Rooyensa. Zdarza się jednak, że także sama projektantka bierze się za przygotowywanie potraw, choć jak sama przyznaje - gotować nie umie, ale się stara. Joanna postanowiła zdradzić swój sekretny (i bardzo prosty) przepis na zimowe danie.

Składniki na makaron z pomidorami

biała cebula

masło

2 ząbki czosnku

2-3 ostre papryczki chili

sól i pieprz

puszka pomidorów pelati

oliwa z oliwek

mały słoiczek kaparów

oliwki, najlepiej greckie Kalamata (małe czarne w oliwie)

płatki parmezanu

?‍??‍? Wszystko gotujemy na małym ogniu 40-60 min.

Sposób przygotowania makaronu z pomidorami

Cebulę należy zeszklić i poddusić na maśle przez około 20 min. Dodać czosnek, papryczki chili, pomidory, oliwki, przyprawy, oliwę i kapary. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 40-60 minut. W oddzielnym garnku gotujemy spaghetti al dente. Gotową pastę wykładamy na talerz wypełniony makaronem, dekorujemy kilkoma płatkami parmezanu.

- Tak przyrządzony SOS można podawać również z grzankami - radziła Joanna Przetakiewicz.

Przepisy Joanny Przetakiewicz

Trzeba przyznać, że danie wygląda smakowicie. Przepis spodobał się wielu internatom, którzy w odpowiedzi na pytanie Joanny Przetakiewicz o ich ulubione pasty, odpowiadali:

  • Super wygląda. Moja ulubiona to pasta alla norma klasyk z Sycylii. Obłędne połączenie smaków: bakłażana, pomidorów i serka Ricotta ❤️polecam
  • Kurczak brokuły gorgonzola i orzechy nerkowca plus oczywiście chili
  • U mnie pasta najczęściej z cukinią i pomidorami, oczywiście bez parmezanu się nie liczy
  • Najczęściej robię pastę pomidorową z dużą ilością czosnku, posiekanej bazylii, papryczkami jalapeño oraz zielonym pieprzem. Do tego makaron spaghetti albo bavette i odrobiną parmezanu.

Zobacz też:

Rinke zdradził przepis na swoje popisowe danie. Joanna Przetakiewicz: "Ja jestem podkuchenną dzisiaj"

Katarzyna Sokołowska świętuje rocznicę pierwszej kolacji z partnerem. "Takich historii potrzebujemy"

Smaki dzieciństwa z babcinej kuchni. Poznaj przepisy Darii Ładochy na rosół z kluskami, placki ziemniaczane i murzynka

Zobacz wideo: Lekki i zdrowy obiad. Przepis na makaron z brokułem i domowym pesto

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości