Skorzystajcie też z przepisów blogerki kulinarnej Darii Ładochy na potrawy dla dzieci - z makaronu i ryżu.
SZYBKI MAKARON PENNE Z WOŁOWINĄ W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchewka pokrojona na cieniutkie plasterki
1 papryka czerwona drobno pokrojona
2 duże pomidory malinowe bez skóry drobno pokrojonego
300 g mielonej wołowiny
1 mała puszka fasoli w sosie pomidorowym
szczypta czerwonej papryki w przyprawie
kilka listków rozmarynu
oliwa do smażenia
szczypta mieszanki włoskiej w przyprawie
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
pół opakowania makaronu penne
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam olej do smażenia (około 1 łyżkę) i drobno pokrojone, czosnek, rozmaryn oraz cebulę i chwilę podsmażam. Dodaję mięso mielone i podsmażam do czasu, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Następnie dodaję marchewkę i czerwoną paprykę i duszę pod przykryciem kilka minut. Następnie dodaję pomidory wraz z przecierem pomidorowym i nadal gotuje pod przykryciem. Na sam koniec doprawiam solą, pieprzem, czerwoną papryką i mieszanką włoską w przyprawie. Dodaję fasolę wraz z zalewą pomidorową. Doprowadzam do wrzenia i sos jest gotowy. Można podawać posypane zieloną pietruszką.
SPAGHETTI Z BOCZKIEM Z PIETRUSZKOWYM PESTO
Składniki:
300 g boczku drobno pociętego
pół opakowania makaronu spaghetti
1 cebula słodka
2 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
50 g parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Nie wylewaj całej wody po ugotowaniu. Na suchej patelni podsmaż boczek. W blenderze zmiksuj czosnek wraz zcebulą i pęczkiem zielonej pietruszki. Dodaj pastę do boczku i podsmażaj chwilę. Następnie dodaj makaron wraz z odrobiną pozostałej wody. Połacz składniki. Na koniec dopraw do smaku i posyp startym parmezanem.
SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM, KUKURYDZĄ I SŁONECZNIKIEM
Składniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu
300 g filetów z kurczaka
pół opakowania puszki kukurydzy
1 mała żółta papryka
szczypta czerwonej papryki
1 szalotka
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
olej do posmażenia
1 jajko
pół szklanki bulionu z warzyw
2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Szalotkę drobno posiekaj. Kurczaka potnij na cienkie plastry. Na rozgrzany olej wrzuć szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj kurczaka. Gdy zmieni kolor na biały, dodaj żółtą paprykę wraz z przyprawami i sosem sojowym. Następnie wrzuć ryż i podlej odrobiną bulionu. Jeśli będzie za mało i ryż będzie zbyt suchy, dodaj więcej bulionu. Gdy składniki się połączą, przesuń je na bok patelni, a na pozostałej części rozbij jajko. Gdy się zetnie, połącz z ryżem i dodaj kukurydzę. Chwilę podsmażaj. Przed podaniem posyp ziarenkami słonecznika.
KOKOSOWY RYŻ Z MANGO, CYNAMONEM I ORZECHAMI NERKOWCA
Składniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 szklanka mleka kokosowego
1 dojrzałe mango
szczypta cynamonu
2 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
szczypta cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki z limonki
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko kokosowe. Mango obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy podpraż na patelni i lekko utłucz w moździerzu. Z limonki zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach. Do mleka wrzuć ugotowany ryż. Dodaj mango wraz z cukrem i cynamonem. Chwilę pomieszaj i wyłóż na miseczkę. Posyp orzechami oraz skórką z limonki
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN