Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?

Tilapia smażona na talerzu ze szparagami i cytryną
Edalin/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Tilapia pochodzi z Afryki. Należy do ryb, które cenione są za swoje wysokie wartości odżywcze. Pomimo tego, istnieje wielu przeciwników jedzenia tej ryby.

Tilapia ma bardzo delikatne mięso. Doskonale smakuje przyrządzona zarówno na patelni, jak i z piekarnika – najlepiej w połączeniu z warzywami lub krewetkami.

Tilapia – co to za ryba?

Tilapia to ryba słodkowodna, której nazwa pochodzi z języka Buszmenów i oznacza właśnie „rybę”. Ma dość duże łuski, które są jednolicie ubarwione, a swoim kształtem przypomina okonia. Ryba ta jest stosunkowo niewielka, bo jej masa ciała to ok. 0,6 kg. (foto)

Istnieje przeszło 45 gatunków tilapii. W warunkach naturalnych spotkać ją można w Afryce. Tilapia nilowa, która w Polsce nazywana jest rybą św. Piotra, pływa w wodach wschodniej Afryki – zasiedla dorzecze Nilu, występuje w Izraelu. Będąc w północnej części Afryki, natknąć można się z kolei na tilapię złotą. Występuje ona w dorzeczach Senegalu i Jordanu.

Warto jednak zaznaczyć, że tilapia jadana w Polsce ma całkowicie inne pochodzenie. Do krajowych sklepów trafią głównie egzemplarze z hodowli z Chin, Hondurasu, Egiptu, Tajlandii, Indonezji czy Filipin. Tilapia hodowana jest również w Europie, m.in. w Polsce, w Bońkach niedaleko Płońska.

Wartości odżywcze tilapii

Tilapia często trafia na nasze stoły, dlatego warto dowiedzieć się czegoś więcej o tej rybie – jakie ma wartości odżywcze i czy jest np. bezpieczna dla kobiet w ciąży.

Na początku należy podkreślić, że ryba ta jest źródłem chudego mięsa, które mogą jeść osoby będące na diecie. 100 g tilapii zawiera jedynie 96 kcal. Jest to również produkt będący źródłem pełnowartościowego białka (20,8 g/100 g), co oznacza, że powinni jeść ją również ci, którzy koncentrują się na budowaniu mięśni. Mięso tilapii jest źródłem takich aminokwasów, jak: lizyna, leucyna, izoleucyna, walina oraz witamin D i B12. O wysokiej wartości odżywczej tilapii świadczą też znajdujące się w jej mięsie składniki mineralne , np. selen (41 µg/100 g), który ma pozytywny wpływ na naszą odporność i wspomaga działanie tarczycy.

Pomimo dużych wartości odżywczych, wiele osób uważa, że nie powinniśmy spożywać tej ryby. Dlaczego? Za wyłączeniem tilapii z codziennego menu przemawiają wyniki badań (analiz na zawartość poziomu m.in. pestycydów, dioksyn, metali toksycznych, środków weterynaryjnych), które wykazały, że w rybach importowanych z Azji znajduje się wyjątkowo dużo ołowiu prowadzącego do osłabienia organizmu, bezsenności, pogorszenia apetytu, zawrotów głowy czy drżenia mięśni. Z tego powodu, przed zakupem tilapii powinniśmy zawsze dokładnie sprawdzać jej pochodzenie. Dowodem na to, że dane łowisko spełnia normy bezpieczeństwa, jest certyfikat nadany przez organizację Aquaculture Stewardship Council .

Przeciwnicy jedzenia tilapii wskazują również na niekorzystny dla zdrowia stosunek kwasów omega–3 i omega–6, które są niebezpieczne dla osób zmagających się z chorobami serca. Ponadto naukowcy wykazali, że mięso ryby zawiera duże ilości kwasu arachidonowego odpowiedzialnego m.in. za starzenie się komórek i niszczenie naczyń krwionośnych.

Przepis na smażoną tilapię

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 filetów z tilapii
  • 2 garści świeżych listków bazylii
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 czubate łyżeczki cukru brzozowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smażenia filetów
  • sól i świeżo mielony pieprz dla smaku.

Przygotowanie:

  1. Tilapię wyfiletuj, oczyść z ości i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę oprósz z obu stron pieprzem i solą, według własnych preferencji.
  3. Za pomocą blendera przygotuj salsę cytrynową – potrzebujesz cukier brzozowy (rozpuszczony w dwóch łyżkach wody), sok i skórkę z cytryny, olej rzepakowy i bazylię. Po zmiksowaniu wszystkich składników możesz dodać sól i pieprz.
  4. Rybę smaż na oleju rzepakowym, po 2 minuty z każdej strony. Nadmiar tłuszczu na usmażonej tilapie możesz odsączyć przy użyciu ręcznika papierowego.
  5. Rybę przełóż na talerz, polej ją salsą. Podawaj z ryżem.

Przepis na tilapię z piekarnika

Składniki (na 4–6 porcji):

  • 600 g filetów z tilapii
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie tilapii z piekarnika:

  1. Miękkie masło wymieszaj z pietruszką, bazylią, solą morską, po czym włóż do na chwilę do lodówki.
  2. Umyte i osuszone filety przełóż do żaroodpornego naczynia (skórką do spodu), na każdym kawałku tilapii połóż łyżkę masła.
  3. Przykryte folią aluminiową naczynie z rybą włóż do piekarnika rozgrzanego do 200℃ na 20 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170℃ i piecz kolejne 10 minut.
  4. Na gorącą jeszcze rybę połóż ziołowe masło. Przed podaniem skrop tilapię sokiem z cytryny.

Zobacz też:

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Jakie właściwości i skład ma chleb świętojański?

Niedocenione przyprawy. Szefowie kuchni o tych, które są szczególnie wartościowe

Zobacz video: Tilapia w trzech odsłonach

podziel się:

Pozostałe wiadomości