Przepisy Agnieszki Cegielskiej
Sałatka z burakami, kozim serem i rukolą
Składniki:
kasza quinoa
burak
gruszka
ser kozi camembert
orzechy włoskie
rukola
pieprz czarny
oliwę najlepiej cytrynową
Przygotowanie:
Kasze quinoa gotujemy i traktujemy jako bazę do sałatki. Buraka gotujemy, ciepłego kroimy i dodajemy do sałatki. Pokrojoną gruszkę i ser kozi dodajemy na koniec. Posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Posypujemy świeżą rukolą. Doprawiamy oliwą, solą himalajską, czarnuszką, pieprzem czarnym świeżo zmielonym, pieprzem czerwonym.
Pieczone buraki z dynią
Składniki:
dynia
buraki
olej kokosowy nierafinowany
świeże chili
estragon
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
kurkuma
czarnuszka
świeży rozmaryn
cytryna
Przygotowanie:
Dynie i buraki obieramy, kroimy w talarki i układamy na blaszce, którą wykładamy papierem do pieczenia. Warzywa smarujemy delikatnie olejem kokosowym i posypujemy estragonem, rozmarynem, kurkumą, świeżą papryczką chili, solą, świeżo zmielonym pieprzem, czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika możemy delikatnie skropić wszystko cytryną.
Przepisy Andrzeja Polana
Tatar z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado
Składniki:
3 buraki
1 cebula
3 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
1 jabłko polskie
1 mały kawałek świeżego chrzanu
1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej
szczypiorek
koperek
olej
ocet jabłkowy
2 łyżki porzeczki czarnej mrożonej
200 ml gęstej śmietany
1 op. pieczywa wieloziarnistego
2 dojrzałe awokado
Przygotowanie:
Buraki układamy na blaszce, skrapiamy olejem, posypujemy solą, cząbrem, obok kładziemy kawałki cebuli, wszystko przykrywamy folią i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. w 150 st. C. Upieczonego, przestudzonego buraka obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z owocami porzeczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy chrzanem tartym, musztardą, solą, pieprzem i octem jabłkowym. Tatara podajemy na pieczywie ziarnistym, na wierzchu plastry awokado i kleks ze śmietany jak tylko lubimy.
Ziemniaczany placek z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami
Składniki:
3 okrągłe burki
500 g ziemniaków
200 g tartego sera dojrzewającego
natka pietruszki, koperek, szczypiorek
cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa
100 g boczku wędzonego surowego w plastrach
pieprz czarny, sól
szpinak baby
sok z cytryny
1 łyżka miodu
100 ml śmietany gęstej
ogóreczki konserwowe
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowanego buraka kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem miodu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy nadmiar soku i odciśnięte łączymy z solą, pieprzem, cząbrem, gałką muszkatołową, kminkiem oraz serem dojrzewającym, szczypiorkiem i natką pietruszki. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na pergamin, wierzch posypujemy serem, paskami boczku wędzonego surowego i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na upieczony placek ziemniaczany układamy krążki buraka, na środku każdego wykładamy porcję serka kremowego, przykrywamy drugim krążkiem, dekorujemy szpinakiem, kleksem śmietany i ogóreczkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN