W kuchni DDTVN zdrowe dania z buraków

W najnowszym odcinku cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska mówiła o prozdrowotnych właściwościach buraka, a w kuchni Dzień Dobry TVN – wraz z Andrzejem Polanem – przygotowała smaczne dania właśnie z tym warzywem. Mogliśmy skosztować: sałatki z burakami, kozim serem i rukolą, pieczonych buraków z dynią, tatara z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado oraz ziemniaczanego placka z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami. Smacznego!

Przepisy Agnieszki Cegielskiej

Sałatka z burakami, kozim serem i rukolą

Składniki:

kasza quinoa

burak

gruszka

ser kozi camembert

orzechy włoskie

rukola

czarnuszka

sól himalajska

pieprz czarny

pieprz czerwony

oliwę najlepiej cytrynową

Przygotowanie:

Kasze quinoa gotujemy i traktujemy jako bazę do sałatki. Buraka gotujemy, ciepłego kroimy i dodajemy do sałatki. Pokrojoną gruszkę i ser kozi dodajemy na koniec. Posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Posypujemy świeżą rukolą. Doprawiamy oliwą, solą himalajską, czarnuszką, pieprzem czarnym świeżo zmielonym, pieprzem czerwonym.

Pieczone buraki z dynią

Składniki:

dynia

buraki

olej kokosowy nierafinowany

świeże chili

estragon

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

kurkuma

czarnuszka

świeży rozmaryn

cytryna

Przygotowanie:

Dynie i buraki obieramy, kroimy w talarki i układamy na blaszce, którą wykładamy papierem do pieczenia. Warzywa smarujemy delikatnie olejem kokosowym i posypujemy estragonem, rozmarynem, kurkumą, świeżą papryczką chili, solą, świeżo zmielonym pieprzem, czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika możemy delikatnie skropić wszystko cytryną.

Przepisy Andrzeja Polana

Tatar z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado

Składniki:

3 buraki

1 cebula

3 ogórki kiszone

1 cebula czerwona

1 jabłko polskie

1 mały kawałek świeżego chrzanu

1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej

szczypiorek

koperek

olej

ocet jabłkowy

2 łyżki porzeczki czarnej mrożonej

200 ml gęstej śmietany

1 op. pieczywa wieloziarnistego

2 dojrzałe awokado

Przygotowanie:

Buraki układamy na blaszce, skrapiamy olejem, posypujemy solą, cząbrem, obok kładziemy kawałki cebuli, wszystko przykrywamy folią i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. w 150 st. C. Upieczonego, przestudzonego buraka obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z owocami porzeczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy chrzanem tartym, musztardą, solą, pieprzem i octem jabłkowym. Tatara podajemy na pieczywie ziarnistym, na wierzchu plastry awokado i kleks ze śmietany jak tylko lubimy.

Ziemniaczany placek z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami

Składniki:

3 okrągłe burki

500 g ziemniaków

200 g tartego sera dojrzewającego

natka pietruszki, koperek, szczypiorek

cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa

100 g boczku wędzonego surowego w plastrach

pieprz czarny, sól

szpinak baby

sok z cytryny

1 łyżka miodu

100 ml śmietany gęstej

ogóreczki konserwowe

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowanego buraka kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem miodu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy nadmiar soku i odciśnięte łączymy z solą, pieprzem, cząbrem, gałką muszkatołową, kminkiem oraz serem dojrzewającym, szczypiorkiem i natką pietruszki. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na pergamin, wierzch posypujemy serem, paskami boczku wędzonego surowego i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na upieczony placek ziemniaczany układamy krążki buraka, na środku każdego wykładamy porcję serka kremowego, przykrywamy drugim krążkiem, dekorujemy szpinakiem, kleksem śmietany i ogóreczkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości