Buraki cukrowe. Co warto wiedzieć o tych warzywach?
Podczas swojej kulinarnej wyprawy Mikołaj Rey spotkał się Andrzejem Ciołkowskim i jego synem Tomaszem, którzy zajmują się przetwórstwem buraków cukrowych. To właśnie od nich dowiedział się, że z tych warzyw można przygotować przepyszne powidła (tzw. powidła holenderskie).
Aby je zrobić - w pierwszej kolejności - buraki muszą zostać obrane. - Obiera się trudniej niż ziemniak - powiedział Andrzej Ciołkowski. Następnie - trzeba pozyskać z nich sok, który później jest gotowany. - Jak już zacznie powoli gęstnieć, wtedy dodajemy jabłka i dynię - powiedział Tomasz Ciołkowski.
Powidła z buraków. Z czym można je podawać?
Powidła z buraków cukrowych mogą być świetnym dodatkiem do różnych potraw. - Bardzo dobrze smakuje z mięsem, np. żeberkami - powiedział pan Tomasz. Dodaje się je również do lokalnej potrawy nazywanej uszami sołtysa. Z czym jeszcze mogą być serwowane? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przygotować jesienną, naturalną apteczkę, by wzmocnić odporność? Porady dietetyka
- Ta dziewczynka od urodzenia nie je białego cukru. Dziś ma 8 lat. "Jest taka słodka"
- Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN