Zupa krem z białych warzyw i gruszki - przepis krok po kroku
Składniki:
- cztery korzenie pietruszki
- duży seler
- 2 gałęzie selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 2 łyki oliwy
- 3 serki topione śmietankowe
- orzechy
- laska chorizo
- nać pietruszki do dekoracji
- 4 gruszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 lampka wina białego
Sposób przygotowania zupy krem z białych warzyw i gruszki
- Wszystkie warzywa obieramy i gotujemy delikatnie w bulionie, który tworzymy z liścia laurowego ziela angielskiego i dwóch łyżek oliwy.
- Gruszki kroimy i zapiekamy na patelni z odrobiną cukru.
- Następnie podlewamy delikatnie białym winem. Kiedy zmiękną, wrzucamy do zupy. Wszystko blendujemy dodajemy serki topione. Doprawiamy solą pieprzem.
- Chorizo podpiekany na patelni wraz z orzechami. Zupę dekorujemy chorizo z orzechami i garścią pietruszki.
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
- Jesienne zupy: krem dyniowy, krem z pieczonej marchwi z popcornem, rozgrzewająca zupa azjatycka, krem z pora - przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron
podziel się: