Siekane kotleciki drobiowe z warzywami - przepis Magdy Kornackiej
Nieskomplikowane, szybkie, idealne do obiadu jak i na zimno, czyszczą lodówkę (bo można dorzucić ulubione dodatki lub to co akurat mamy w lodówce), a nawet pomogą przemycić to, za czym nasze pociechy nie przepadają.
Składniki:
- ok 500 g piersi z kurczaka
- marchweka
- cebula
- spora garść cheddaru
- czerwona papryka
- jajko
- ząbek czosnku
- 3 łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczną, wtedy dajemy 2 łyżki)
- pęczek świeżych ziół ( u nas natka pietruszki)
- doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, ewentualnie przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
- Mięsko drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Wszystkie składniki lądują w misce, mieszamy je dokładnie, a później formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdego kotlecika możemy dodatkowo posypać na wierzchu serem.
- Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Do kotlecików, możemy dodać też pieczarki (ja nie dodaję ich ze względu na dzieci).
Krem ziemniaczano-porowy - przepis na 4 porcje
Składniki:
- 40 g masła
- 3 duże pory
- 350 g ziemniaków
- 800 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
- Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
- Zwiększyć ogień, wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
- Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki krem. Podawać z bagietką.
Kalafior w cieście piwnym - przepis
Składniki:
- 1 kalafior
- 400 ml piwa
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 l oleju
- sól
- pieprz
Na sałatkę z pomidorów:
- Pomidory
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente). Odcedzamy i osuszamy.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą.
- W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
- Czy można nauczyć się gotować w zaledwie jeden dzień? Filip Chajzer podjął wyzwanie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Wojtasik, Magda Kornacka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: