Piotr Wojtasik w kuchni: przepisy na kotleciki drobiowe, krem ziemniaczano-porowy i kalafior w cieście piwnym

Źródło: Dzień Dobry TVN
W marcu, w piotrkowym garncu
W marcu, w piotrkowym garncu
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "w marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy smaki Polski i różnych zakątków świata. Do gotowania zapraszamy również naszych prowadzących i widzów. Tym razem swoimi przepisami podzielił się Piotrek Wojtasik i widzka Magda Kornacka. Jak zrobić siekane kotleciki drobiowe z warzywami, krem ziemniaczano-porowy i kalafior w cieście piwnym? Sprawdź przepisy.
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami - przepis Magdy Kornackiej

Nieskomplikowane, szybkie, idealne do obiadu jak i na zimno, czyszczą lodówkę (bo można dorzucić ulubione dodatki lub to co akurat mamy w lodówce), a nawet pomogą przemycić to, za czym nasze pociechy nie przepadają.

Składniki:

  • ok 500 g piersi z kurczaka
    • marchweka
      • cebula
        • spora garść cheddaru
          • czerwona papryka
            • jajko
              • ząbek czosnku
                • 3 łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczną, wtedy dajemy 2 łyżki)
                  • pęczek świeżych ziół ( u nas natka pietruszki)
                    • doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, ewentualnie przyprawa do kurczaka

                      Sposób przygotowania:

                      1. Mięsko drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
                        1. Wszystkie składniki lądują w misce, mieszamy je dokładnie, a później formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                          1. Każdego kotlecika możemy dodatkowo posypać na wierzchu serem.
                            1. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
                              1. Do kotlecików, możemy dodać też pieczarki (ja nie dodaję ich ze względu na dzieci).
                                Krem ziemniaczano-porowy
                                Krem ziemniaczano-porowy
                                Krem ziemniaczano-porowy
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Krem ziemniaczano-porowy - przepis na 4 porcje

                                Składniki:

                                • 40 g masła
                                  • 3 duże pory
                                    • 350 g ziemniaków
                                      • 800 ml bulionu
                                        • 1 łyżka oliwy extra vergine

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki.
                                            1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
                                              1. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
                                                1. Zwiększyć ogień, wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
                                                  1. Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki krem. Podawać z bagietką.
                                                    Kalafior w cieście piwnym
                                                    Kalafior w cieście piwnym
                                                    Kalafior w cieście piwnym
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Kalafior w cieście piwnym - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 1 kalafior
                                                      • 400 ml piwa
                                                        • 2 jajka
                                                          • 1 szklanka mąki
                                                            • 1 l oleju
                                                              • sól
                                                                • pieprz

                                                                  Na sałatkę z pomidorów:

                                                                  • Pomidory
                                                                    • Cebula
                                                                      • Sól
                                                                        • Pieprz

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente). Odcedzamy i osuszamy.
                                                                            1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą.
                                                                              1. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                                Źródło: Piotr Wojtasik, Magda Kornacka

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana