Piotr Wojtasik w kuchni: przepisy na kotleciki drobiowe, krem ziemniaczano-porowy i kalafior w cieście piwnym

IMG_8755
Źródło: Dzień Dobry TVN
W marcu, w piotrkowym garncu
W marcu, w piotrkowym garncu
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "w marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy smaki Polski i różnych zakątków świata. Do gotowania zapraszamy również naszych prowadzących i widzów. Tym razem swoimi przepisami podzielił się Piotrek Wojtasik i widzka Magda Kornacka. Jak zrobić siekane kotleciki drobiowe z warzywami, krem ziemniaczano-porowy i kalafior w cieście piwnym? Sprawdź przepisy.
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Siekane kotleciki drobiowe z warzywami - przepis Magdy Kornackiej

Nieskomplikowane, szybkie, idealne do obiadu jak i na zimno, czyszczą lodówkę (bo można dorzucić ulubione dodatki lub to co akurat mamy w lodówce), a nawet pomogą przemycić to, za czym nasze pociechy nie przepadają.

Składniki:

  • ok 500 g piersi z kurczaka
  • marchweka
  • cebula
  • spora garść cheddaru
  • czerwona papryka
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczną, wtedy dajemy 2 łyżki)
  • pęczek świeżych ziół ( u nas natka pietruszki)
  • doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, ewentualnie przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Mięsko drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  2. Wszystkie składniki lądują w misce, mieszamy je dokładnie, a później formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Każdego kotlecika możemy dodatkowo posypać na wierzchu serem.
  4. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Do kotlecików, możemy dodać też pieczarki (ja nie dodaję ich ze względu na dzieci).
Krem ziemniaczano-porowy
Krem ziemniaczano-porowy
Krem ziemniaczano-porowy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Krem ziemniaczano-porowy - przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 40 g masła
  • 3 duże pory
  • 350 g ziemniaków
  • 800 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Sposób przygotowania:

  1. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Zwiększyć ogień, wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
  5. Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki krem. Podawać z bagietką.
Kalafior w cieście piwnym
Kalafior w cieście piwnym
Kalafior w cieście piwnym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Kalafior w cieście piwnym - przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 400 ml piwa
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 l oleju
  • sól
  • pieprz

Na sałatkę z pomidorów:

  • Pomidory
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente). Odcedzamy i osuszamy.
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą.
  3. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości