"W marcu jak w garncu". Filip Chajzer uczy się gotować
- Zawsze ciekawili mnie ludzie, którzy w dorosłym wieku nie potrafią wykonać czynności w miarę oczywistych dla przeciętnego nastolatka. Ja np. mam 38 lat i tak: nie umiem gwizdać, nie umiem prasować, nie umiem też tańczyć. Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą postanowiłem zmienić - nie potrafię gotować - wyznał w materiale Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Prezenter udał się więc na trwające 10 godzin indywidualne warsztaty kulinarne, które specjalnie dla niego poprowadził Sebastian Olma. Panowie rozpoczęli wspólną przygodę od sernika pieczonego w kąpieli wodnej.
Składniki na spód:
- herbatniki x 200 g,
- orzechy włoskie x 50 g,
- masło x 100 g,
- kakao x 2 łyżki stołowe.
Składniki na masę serową:
- śmietana 30%,
- cukier biały x 150 g,
- biała czekolada x 200 g,
- serek twarogowy x 720 g,
- jajka x 7 szt.,
- laska wanilii x 2 szt.
Jak przyrządzić ten spektakularny deser? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo.
- Jeżeli chodzi o gotowanie w kąpieli wodnej, potrzebujesz większą brytfankę, do której sobie najlepiej nalać wody. Piekarnik ustawiasz sobie na termoobieg, czyli najprościej jak się da, pierwszy włącznik - instruował Chajzera ekspert.
Sebastian Olma podczas lekcji gotowania zaznaczył również, że praca w kuchni nie ma żadnego związku z matematyką. - Nie zawsze dwa plus dwa daje cztery, dlatego że np. w przepisie jest podane: "Daj cztery jajka", a się okaże, że to są malutkie jajka albo ogromne jajka i to już Ci robi delikatnie różnicę - wyjaśnił kucharz.
Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem i parmezanem - propozycja Sebastiana Olmy
Filip Chajzer podczas warsztatów kulinarnych u Sebastiana Olmy miał okazję przygotować wiele ciekawych, smacznych i jednocześnie prostych dań, które nie powinny sprawić trudności nawet największemu laikowi. Prezenter Dzień Dobry TVN między innymi usmażył stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym, samodzielnie wyrobił ciasto i pierwszy raz w życiu własnoręcznie zrobił pizzę. Przyrządził także przysmak dla miłośników makaronu.
Do zrobienia spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem i parmezanem potrzebował:
- boczku w plastrach x 200 g,
- żółtek x 4 szt.,
- mielonego czarnego pieprzu x 1 łyżka,
- słodkiej śmietany 36% x 150 ml,
- parmezanu tartego x 100 g,
- makaronu spaghetti x 200 g,
- natki pietruszki x 1 mały pęczek.
Jak Filip Chajzer ocenił tę jednodniową, ale intensywną przygodę w kuchni? - Całe życie chciałem się nauczyć grać na fortepianie, ale ja sobie myślę, że nawet najwspanialszy utwór, ba, Chopina nawet, mazurek, nie zrobiłby na gościach takiego wrażenia jak ten sernik, którego nauczyliśmy się, bagatela, w godzinę. Jestem zachwycony i bardzo dziękuję - zwrócił się do swojego nauczyciela.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Agnieszka Woźniak-Starak wkrótce zaskoczy widzów. "Podejmę rękawice"
- Proste i pełnowartościowe śniadania na zimę. "Bez konserwantów, fosforanów, glutaminianu"
- Błędy popełniane podczas gotowania. Narażasz się na zatrucie pokarmowe
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Bartek Dajnowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN