Lemoniada rabarbarowa z miętą i rozmarynem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 2 cm imbiru,
- pęczek rozmarynu,
- pęczek mięty,
- 5 łyżek miodu,
- 1 litr wody,
- 1 limonka,
- 1 cytryna,
- 500 g lodu.
Sposób przygotowania lemoniady rabarbarowej
- Rabarbar umyj i odetnij końcówki. Następnie podziel każdą łodygę na mniejsze kawałki. Imbir obierz za pomocą łyżeczki małej, pokrój na plasterki i dodaj do rabarbaru, który znajduje się w garnku.
- Do produktów dodaj miód, rozmaryn (zachowaj kilka gałązek do dekoracji), kilka plastrów limonki i miętę. Całość zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 min.
- Powstałą lemoniadę przecedź przez sito i schodź. Podawaj z lodem, rozmarynem, miętą i cytrusami.
Zobacz także:
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce
- Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem
Źródło: Szymon Czerwiński
podziel się: