Rozpalacz, podpałkowy czy konsument? Na grillu każdy gra istotną społeczną rolę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Fantazje grillowe w nowej odsłonie
Fantazje grillowe w nowej odsłonie
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Grillowanie, gdy za oknem robi się coraz cieplej, jest jedną z ulubionych wiosennych aktywności Polaków. Filip Chajzer wraz z kamerami Dzień Dobry TVN postanowił sprawdzić, jak wyglądają nasze zwyczaje podczas przygotowywania smakołyków na ruszt. Jaką rolę odgrywa każdy uczestnik spotkania przy grillu?

Grillowanie czas zacząć

Coraz cieplejsze dni sprzyjają rodzinnym spotkaniom przy grillu. Rozpalacz, podpałkowy, grillowy, konsument, sprzątający, czy szczypcowy. Ról, które można odgrywać podczas grillowania, jest wiele, dlatego Filip Chajzer postanowił zobaczyć, jak wygląda podział obowiązków na takich spotkaniach. Prowadzący Dzień Dobry TVN odwiedził Rodzinne Ogródki Działkowe, na których spotkał rodzinę przygotowującą ruszt.

- Żona zrobiła szaszłyczki, w zasadzie wszystko, bo i dla dzieci. Oprócz kiełbaski – tłumaczył bohater reportażu.

Na grillu każdy za coś odpowiada

Wiosenne spotkania przy grillu w każdej rodzinie wyglądają podobnie, a uczestnicy wspólnego biesiadowania doskonale wiedzą, w jaki sposób mogą pomóc. Jak przekonuje psycholożka Marzena Mawricz, nasza "grillowa funkcja" uzależniona jest nie od humoru, a od osobistych predyspozycji społecznych.

- W tym całym grillowaniu jest podział na role i każdy z nas wybiera je bardzo szybko, pod wpływem tego, co w naszych genetycznych ustawieniach najbliższe – stwierdziła ekspertka.

Istnieje stereotyp, iż za przygotowywanie mięsa na rożen odpowiedzialni są mężczyźni, kobiety zaś zajmują się sałatkami i pozostałymi dodatkami na biesiadnym stole. Filip Chajzer o ten typowy podział ról zapytał blogerkę i kucharza - Anetę i Jana Kuroniów.

- Nawet jak szykujemy spotkanie, to mimo wszystko kuchnia jest takim miejscem integracyjnym dla dziewczyn, a faceci sobie tam na zewnątrz siadają – przyznała blogerka.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Reporter: F. Chajzer, K. Krupa

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości