Burger z grzybami i mozzarellą
Składniki na burgery z grzybami
- 2 bułki do burgerów
- 2 grzyby portobello
- 4 pieczarki brunatne
- 1 szalotka lub 1/4 czerwonej cebuli
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka pieprzu cayenne
- kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
- 2 kromki kajzerki
- oliwa z oliwek
- 2 grube plastry mozzarelli
Dodatki:
- 4 łyżki jogurtu
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- 2 pomidory
- 1/4 czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 4 liście rzymskiej sałaty
- sól
Przygotowanie burgerów z grzybami
Grzyby, szalotkę lub cebulę, przyprawy, kromki kajzerki oraz fasolę włóż do blendera i zmiksuj na grubą pastę. Dodaj łyżkę oliwy i dopraw solą do smaku. Uformuj kotlety. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C. przez 20 min lub podsmaż kotlety na patelni 5-7 min z obu stron. Pod koniec pieczenia ułóż plastry mozzarelli nad kotletami i piecz jeszcze kilka minut, aż mozzarella się ładnie roztopi.
Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę. Posiekaj drobno kolendrę, część wymieszaj z jogurtem, część dodaj do pomidorów. Jeśli nie lubisz kolendry, użyj natki pietruszki. Dopraw pomidory solą i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i skrop sokiem z cytryny.
Posmaruj dolną część bułeczki jogurtem z kolendrą, ułóż kotlety z grzybami i mozzarellą, dodaj posiekane pomidory i liście sałaty, przykryj drugą połówką bułki. Serwuj od razu.
Burger z halloumi i grillowanym ananasem
Składniki na burgery z halloumi
- 2 bułki do burgerów
- 4 plastry sera halloumi
- 2 plastry świeżego ananasa
- świeża kolendra
- 1 czerwona cebula
- liście sałaty dębowej
Dodatki:
- 1 żółtko
- łyżeczka musztardy Dijon
- olej
- sok z cytryny
- łyżeczka chipotle wędzonego
- sól
Przygotowanie burgerów z halloumi
Żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz majonez. Dodaj chipotle, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą.
Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki. Halloumi i ananas grilluj na patelni grillowej.
Bułki do burgerów pokrój na pół. Posmaruj dolną część bułeczki majonezem z chipotle. Następnie ułóż liście sałaty, halloumi, ananasa i plasterki czerwonej cebuli. Przykryj drugą połówką bułki.
Burger z tofu
Składniki na burgery z tofu
- 2 bułki do burgerów
- 4 grube plastry tofu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- kilka łyżek panko (grubo mielona bułka tarta)
- kawałek białej kapusty
- łyżka octu jabłkowego
- olej do smażenia
- świeża kolendra
- dymka
- sól
Dodatki:
- 1 żółtko
- łyżeczkę musztardy Dijon
- olej
- sok z limonki
- łyżeczka curry
- sól
Przygotowanie burgerów z tofu
Żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz majonez. Dodaj curry, skrop sokiem z limonką i dopraw solą.
Tofu odsącz w ręczniku papierowym. Dopraw solą, obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej panko. Smaż na złoty kolor z obu stron w rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu odsącz w ręczniku papierowym i dopraw jeszcze solą.
Kapustę drobno posiekaj, wymieszaj z solą i octem jabłkowym do smaku.
Dymkę pokrój na cienkie plasterki.
Bułki do burgerów pokrój na pół. Posmaruj dolną część bułeczki majonezem z curry. Następnie ułóż posiekaną kapusty i smażone tofu, dodaj kolendrę i dymkę. Przykryj drugą połówką bułki.
Burger z koziego sera
Składniki na burgera z koziego sera
- 2 bułki do burgerów
- 4 grube plastry bakłażana
- 2 grube plastry roladki z koziego sera
- 2 arkuszy ciasta filo
- 4 łyżki masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- sól
Dodatki:
- garść liści szpinaku
- garść liści bazylii
- pół ząbku czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- kilka listków rukoli
Przygotowanie burgera z tofu
Plastry bakłażana posól i podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i złociste. Odstaw.
Arkuszy ciasta filo pokrój na kwadraty większe od średnicy plastrów koziego sera. Posmaruj je roztopionym masłem klarowanym, a następnie szczelnie zawiń plastry koziego sera. Podsmaż plastry koziego sera na rozgrzanej patelni lub piecz w 180 st. C na złoty kolor.
Do blendera wrzuć liście szpinaku, bazylii, czosnek i kilka łyżek oliwy. Zmiksuj na gładkie pesto. Dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku.
Bułki do burgerów pokrój na pół. Smaruj dolną część bułeczki pesto. Następnie ułóż plastry z koziego sera, smażone plastry z bakłażana, dodaj kilka listków rukoli. Przykryj drugą połówką bułki.
Zobacz też:
Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery
Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: David Gaboriaud